Vid en av rondellerna vid Tunavallen i Eskilstuna fick jag syn på några “uppstickare”. Foto: Rolf Waltersson.

Gräset skall hållas kort, i Herrans tukt och förmaning – Inte en enda jävla blomma ska komma här och sticka upp

När jag idag åkte förbi vid en av rondellerna vid Tunavallen i Eskilstuna fick jag syn på några “uppstickare”.

Gräset i rondellen är, som på så många andra ställen i kommunen, hårt tuktat och kortklippt. På grund av solgasset och den långa torkan har gräset dessutom fått solsting och bleknat till ljusbrunt. Det har också slutat växa sedan ett par veckor tillbaka.

Därför har man, i det här fallet kommunen, tydligen inte sett någon anledning att slentrianmässigt köra över med gräsklippare, som man annars gör titt som tätt, ungefär var och varannan vecka. Under en “normalsäsong” brukar gräset klippas rund 15 gånger. Så snart gräset blivit några centimeter högt ska det tuktas till golfbanenivå.

Det jag får syn på i rondellen är några blommor som trotsat Jantelagen. Lagen som säger att inga blommor ska tro att de är något, att de har någon rätt att sticka upp. Alla ska vara lika, lika varandra som avhuggna grässtrån.

Visserligen ganska glest med blommor, men ändå. Det är prästkragar och några blålila blommor jag inte vet namnet på, som nu passat på att upproriskt som rebeller rest sig, rätat på ryggarna, nu när själva gräset hamnat i ett tillfälligt (?) underläge.

Jag såg även några vitklöver som förvånat tittade upp ur marken som de små Rumpnissarna i filmen Ronja Rövardotter; “Voffor gör di på detta viset?

Jag såg också en liten humla som i salig berusning över denna sällsynta blomsterprakt irrade från blomma till blomma, som om den hade svårt att bestämma sig. (inringad med rött på en av bilderna)

Sett ur “gräsrotsperspektiv” är detta rätta tillfället för blommorna att ta över, att ockupera. Frågan är bara – Hur länge får de hålla på innan det kommer en motattack från kommunens sida?

För så fort det kommer regn och gräset börjar växa igen, så återkommer nog gräsklipparna i full fart med sina vässade knivar för att skära halsen av blommorna.

Jag ska hålla ett vakande öga över denna rondell. Det kanske finns anledning att återkomma med en rapport “från fältslaget”.

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like