Följer man vindflöjeln när man går vilse irrar man bara runt. Bild från pixabay.

När man går vilse i den politiska snårskogen behöver man en kompass – inte en vindflöjel

För länge sedan hörde jag en skröna:

I den lilla staden hade man problem med en massa vilda katter som skapade otrivsel och förtret. Då utgick ett påbud från kejsaren (eller var det kanske från polismästaren?) att katterna skulle skjutas.

För att inte tamkatterna skulle skjutas av misstag uppmanades alla kattägare att sätta en röd rosett i sin katts vänstra öra. För att inga missförstånd skulle uppstå förtydligade polismästaren sin uppmaning:

“Vänster öra är det som sitter till höger när man ser katten framifrån”.

Jag kommer osökt att tänka på denna skröna när jag nu läser att några framträdande företrädare för KD (Kristdemokraterna) har gjort en omvärdering av det tyska nazismen. Man utgår från att nazistpartiet i Tyskland hade ordet socialism i sitt namn – därmed var/är nazismen per definition “ett vänsterprojekt”.

Det är visserligen sant detta med namnet på tyska nazistpartiet.

Från början hette partiet Tyska Arbetarpartiet (Deutsche Arbeiterpartei. Förkortat DAP).

1920 bytte man namn till Nationalsocialistiska Tyska Arbetarpartiet (Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei. Förkortat NSDAP).

Men att på grund av namnet hävda att nazismen var/är “ett vänsterprojekt” är ungefär lika logiskt som att hävda att Nordkorea är demokratiskt eftersom det officiella namnet på Nordkorea är “Demokratiska Folkrepubliken Korea”

Samma med Östtyskland som officiellt hette “Deutsche Demokratische Republik”.

Eller att med emfas hävda att det är kungen som styr Sverige trots att kungen numera främst är en galjonsfigur. Formellt benämns ju Sverige för “Konungariket Sverige”.

Om nu den tyska nazismen var “ett vänsterprojekt” som nu några KD-are påstår, då frågar man sig varför det var kommunister, socialister, socialdemokrater, syndikalister och fackföreningsledare som var nazisternas främsta politiska måltavla, samt judar, romer, homosexuella, mentalt handikappade och religiösa minoriteter (bl.a. Jehovas vittnen) som fängslades och mördades i koncentrationslägren.

Bland de Kristdemokrater som nu försöker skriva om historien genom att hävda att nazismen var “ett vänsterprojekt” finns Martin Hallander f.d. ordförande för ungdomsförbundet (KDU) samt Magnus Jacobsson, riksdagsledamot för KD.

Samme Magnus Jacobsson som tidigare nominerade Donald Trump till Nobels fredspris.

Tyvärr är det svårt att tränga djupare in i det här märkliga försöket till historieförfalskning. Det har varit debattartiklar och kommentarer i flera tidningar, bland andra ETC, Folkbladet, GP och Bohuslänningen. Men artiklarna är låsta så man kommer inte åt dem om man inte är prenumerant.

Den enda öppna artikel jag hittar är ett debattinlägg i Dagens Nyheter 2021-02-09 av Ola Larsmo med rubriken:

Ola Larsmo: KD-politikerns utspel om nazismen förvanskar historien till en grimas i en partipolitiskt kasperteater. Gå gärna in och läs hela debattinlägget.

Att KD-politikern Magnus Jacobsson nu försöker framställa nazismen som “ett vänsterprojekt” ingår i samma konspirationsteori som SD och Jimmy Åkesson använder sig av – att det är socialdemokraterna som i och med Rasbiologiska Institutet gjorde judehatet “rumsrent” och därmed banade vägen för nazismen.

Om man kan kleta naziststämpeln på socialdemokraterna så kan man alltså inte med övertygelse och trovärdighet anklaga SD:s för dess nazistiska kopplingar.

Alltså någon slags taktik för att bana väg för det blå-bruna konservativa blocket KD, M och SD.

Även Mikael Nilsson, docent i historia, tillbakavisar den här historieförvrängningen från KD. Han ser en klar koppling till den amerikanska extremhögern:
“Genom att ifrågasätta en sanning rycker man också undan mattan för all Förintelseforskning”.

Rolf Waltersson

You May Also Like