Per Hedelin - VD för fackförbundet Ledarna.

Avslöjad med fingrarna i snyltburken

Gång på gång på gång läser vi om höjdare som avslöjas med fingrarna i syltburken. Eller ska man kalla den snyltburken?

Den senaste, men säkerligen inte den sista “affären” som nu valsar runt i pressen är Per Hedelin, VD för fackföreningen Ledarna.

Han får nu sparken från sin post, och som plåster på såren ett avgångsvederlag på 4,4 miljoner kronor.

Hans brott består i diverse utsvävningar på medlemmarnas bekostnad. Bland annat diverse resor runtom i världen där även frugan och barnen följt med och medlemmarna betalat notan.

Det har varit semestertripp till Ledarnas egen hotell- och konferensanläggning Riva del Sol. En anläggning som Ledarna beskriver så här på sin hemsida:

“Riva del Sol ligger i Toscana, inbäddat i en grönskande pinjeskog, belägen alldeles vid havet med en lång privat sandstrand. Skäm bort dig med en italiensk solsemester vid Medelhavet…”

Man beskriver vidare hur gästerna får tillgång till spaanläggning med tre pooler och hur anläggningen ligger nära “fina vingårdar”.

Per Hedelin här även gjort flera utlandsresor, bland annat till USA, där fru och barn varit med och Ledarnas medlemmar har betalat hela kalaset.

Tre resor till USA har kostat närmare 1,4 miljoner kronor.

Vid en annan resa till USA, där syftet var att inhämta “inspiration” fick Ledarna betala 18 000 kr för frun som också var med på resan.

I en kommentar till Aftonbladet säger Andreas Miller, ordförande för Ledarna:

“Om det är några medlemmar som är upprörda över det här så tycker jag det är väldigt tråkigt att de får de känslorna. Jag är den förste att medge att våra pengar ska användas på ett bra och sunt sätt”.

Miller tycker tydligen att det tråkigaste med den här affären är om några medlemmar blivit upprörda.

Så här har det pågått år efter år under de 15 år Hedelin varit VD för Ledarna.

Hans årslön är drygt 2 miljoner, vilket gör honom till kanske den högst avlönade “fackpampen” i Sverige.

Det kan jämföras med Karl-Petter Thorwaldsson LO som har knappt 1,2 miljoner.

Eva Nordmark TCO drygt 1,5 miljoner.

Göran Arrius SACO med nästan 1,8 miljoner.

Ledarna är en fackförening med 93 000 medlemmar. Man organiserar chefer i alla branscher och alla nivåer både inom den privata och offentliga sektorn. “Chef är enligt vår definition den som, oavsett titel och nivå, företräder arbetsgivaren”, enligt deras egen beskrivning.

Riva del Sole i Toscana. Fackförbundet Ledarnas hotell och konferensanläggning.

Avslutningsvis måste jag säga att all berättigad kritik mot sådan här girighet inte bara ska riktas mot dem som “faller för frestelsen” att sno åt sig. Minst lika stark kritik, eller ännu starkare, bör riktas mot dem som fattar beslut om att denna djungel av förmåner över huvud taget existerar.

Sätter man bocken som trädgårdsmästare kan man inte spela förvånad när bocken äter upp hela blomsterrabatten.

Rolf Waltersson

You May Also Like