Miljöpartiföreträdare angriper de strejkande lokförarna

Vi på tidningen eFOLKET har understrukit hur viktig den pågående strejken på pendeltågen är. I decennier har arbetsköparna och politiska makthavare genomfört förändringar och pressat tillbaka sociala och fackliga landvinningar. Den nu påbörjade strejken kan komma att bryta denna negativa trend.

I Stockholm leddes regionen fram till valet 2022 av de borgerliga i allians med miljöpartiet. En nyliberal nedskärnings- och privatiseringspolitik rådde. Socialdemokraterna lovade att om de vann valet skulle de förhindra avskaffande av tågvärdarna. Men när man väl satt sig i regionregering i koalition med centern och miljöpartiet så svek man sitt löfte. Allra mest upprörande har miljöpartiets Anton Fendert varit i sina attacker på de strejkande.

Anton Fendert (MP), regiontrafikråd i Region Stockholm, har inga planer på att backa från beslutet att ersätta tågvärdarna med kameror.

Han kallar strejken för ett lönlöst utpressningsförsök.

– Vi kommer inte att väja oss i frågan. Tågvärdarna kommer inte att komma tillbaka till pendeltågen i Stockholm, säger han.

Miljöpartiet har genom sin historia gjort många besvikna genom att rösta med de borgerliga i arbetsmarknadsfrågor. Inom miljöpartiet har säkert hela tiden funnits medlemmar som inte “varit bekväma” med detta.

Många hade kanske hoppats att nödvändigheten att konfrontera det högerextrema Tidölaget skulle säkra en vänstersväng i miljöpartiet. De har ju de senaste åren p.g.a. sin miljö och klimatpolitik varit utsatt för en aggressiv hatpropaganda från högerextremister. Klimatkrisförnekare och nät-troll.

Men Fenderts agerande visar tyvärr att högern inom miljöpartiet är en realitet.

Att beteckna lokförarnas solidaritet med tågvärdarna och omsorg om resenärernas säkerhet för “utpressning” är mer än skandalöst. Vi på eFOLKET uppmanar progressiva och anständiga miljöpartister att höja rösten och korrigera partiets linje i denna fråga. Det är det enda moraliskt riktiga och rent partistrategiskt kan man nog säga att en politik som Fenderts inte kommer att lyfta miljöpartiets opinionssiffror.

Vi uppmanar återigen till stöd till denna för alla arbetare oerhört viktiga kamp!

Swisha till 123 699 29 52 eller betala till bankgiro 418-6482, märk betalningen med “Tågvärd”!

You May Also Like