I ett nyhetsinslag i SVT Nyheter 5 augusti, och i ett längre inslag i “Studio Ett” Sveriges Radio P1 samma dag, rapporteras att den mexikanska staten stämmer flera av de stora vapentillverkarna som som medvetet marknadsfört och sålt vapen till de mexikanska drogkartellerna.
Vapentillverkaren Colt har till och med haft fräckheten att gravera in en bild på den mexikanske frihetskämpen Emiliano Zapata på några av sina vapen, så att de därmed skulle få en högra “status” bland de kriminella gängen i Mexiko.
Zapata var ledare för indianböndernas kamp under den mexikanska revolutionen under 1910-talet.
Mexikos regering menar att dessa vapentillverkare därmed har ett ansvar för det våld och mördande som kostar många liv varje år genom skjutningar. År 2020 mördades 32 800 människor – vilket motsvarar 98 liv per dag.
Drogkartellernas framfart skördar liv, men gör även vardagen till ett helvete för de vanliga mexikanska medborgarna som hela tiden känner en stark otrygghet.
Bland de sex vapentillverkare som nämns i stämningsansökan finns Smith & Wesson, Glock och Barett Firearms.
Av de vapen man lyckats beslagta från dessa drogkarteller genom åren visar det sig att 80 procent av vapnen kommer från de amerikanska vapenfabrikerna.
En studie som gjorts visar att minst 2,5 miljoner skjutvapen smugglats in i Mexiko de senaste 10 åren.
De vapen som används mest är automatkarbiner, ibland med granattillsatser, det är halvautomatiska handeldvapen och det är granatkastare. Alltså i det närmaste en militär beväpning.
Nu fungerar det inte så att det är “raka rör” mellan dessa vapenfabrikanter i USA och de mexikanska drogkartellerna:
– Handeln sker genom olika mellanhänder och olika distributionskanaler, säger Edme Dominguez Reyez, mexikokännare och docent i Latinamerikanska studier, till Studio Ett.
– Det här har pågått i flera år, men ingen tidigare regering i Mexiko har vågat ta tag i problemen. Man har vetat, men man har blundat. Men nu har den nuvarande regeringen och utrikesminister Marcelo Ebrard lagt fram den här stämningsansökan mot de amerikanska vapentillverkarna”, säger Edme Dominguez Reyez.
Man kan tycka att det även borde ligga i den US-amerikanska regeringens intresse att stoppa denna vapenhandel till de mexikanska drogkartellerna, eftersom 80 procent av all narkotika som smugglas in i USA kommer just från dessa mexikanska karteller.
Vad som gör läget extra komplicerat är den utbredda korruptionen i Mexiko. En korruption som letat sig in inom polisen och militären och som därmed försvårar en effektiv bekämpning av den organiserade brottsligheten.
Det är en organiserad brottslighet som inte bara handlar om narkotikahandel utan även kidnappningar, människosmuggling och mycket, mycket annat.
Gå gärna in och lyssna på inslaget (11 minuter) i Studio ett: Mexiko stämmer USA:s största vapentillverkare. Där får höra Edme Dominguez Reyz, men även Agnes Hellström, ordförande för Svenska Freds.
I det kortare inslaget i SVT Nyheter: Mexiko stämmer amerikanska vapenföretag – kräver miljarder. Där får man både se och höra Mexikos utrikesminister Marcelo Ebrard förklara varför man stämmer dessa amerikanska vapenfabrikanter.
PS. Knarkkungarna i Mexiko är ofta fåfänga. För dem är det status att ha revolver som är extra utsmyckade. Till exempel gjorda av guld. Därför är det för dem nu även en statusgrej att ha en Coltrevolver med Emiliano Zapata ingraverad.
Det här i och för sig inget speciellt för Mexiko. Bland kriminella gäng är det vanligt att man ska visa upp sig med dyra lyxiga bilar, gärna en svart BMW, Audi eller Mercedes med mörktonade rutor. Dyra Rollexklockor, dyra märkeskläder och annat bling, bling för att visa att man ”är något”.
Denna “wannabe-borgerlighet” apar på sätt och vis efter de dekadenta symbolerna för kapitalistisk rikedom som förekommer i de “finare” borgerliga kretsarna. Bortsett från pistoler av guld.
Rolf Waltersson