LO:s ordförande om World Economic Forum: “Mycket mer progressivt nu”, Jippot i Davos 3

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson var med för femte gången på World Economic Forum i Davos förra veckan. Och då skrev Dagens Nyheter: “Storkapitalets årsmöte i Davos har blivit betydligt mer vänsterinriktat på senare år. Det är det något överraskande betyg som LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson i ett samtal med DN ger Världsekonomiskt forum, ett arrangemang som inte precis är känt för inriktning mot jämlikhet.”

En som inte var där var Sveriges statsminister. Detta beklagar DN: “Sverige vrider blicken bort från världen. Stefan Löfven åkte inte till Davos. En gest? Symboliken är i så fall dyster.”

Att Löfven skickade sin finansminister Magdalena Andersson (S), biståndsminister Isabella Lövin (MP), samordningsminister Ibrahim Baylan (S) och kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) för att frottera sig med dollarmiljardärerna det räknas inte i Dagerns Nyheter.

Själv skickade Dagens Nyheter sin chefredaktör Peter Wolodarski och ett team som sände TV-direkt från Davos. För liksom Thorwaldsson hade DN insett att det vara där tungviktarna samlas. De som tjänar stålarna på bekostnad av resten av oss som lever på jordklotet.

Nu var dessa tungviktare lite bekymrade, tillväxttakten i världen har varit för klen. Detta trots att centralbankerna har pytsat in massor med pengar på marknaderna. Problemet är ju att när en allt mindre del av världens befolkning tar en allt större del av kakan, så minskar köpkraften hos vanligt folk, vilket är till men för profiten. För dessa kapitalister är naturligtvis detta ett svårt dilemma, som gör att de får svårt att sova på nätterna.

I huvudrapporten inför Davosmötet konstateras att återhämtningen av ekonomin efter 2008 års kris har varit rekordsvag och produktivitetsutvecklingen är fortfarande “förbryllande svag”. Skuldsättningen är däremot rekordhög och det globala finanssystemet är utsatt för stora påfrestningar.

På Dagens Nyheters ledarsida är bilden en annan. “Världsekonomin är i sin bästa form på över tio år. Läget i politiken? Kunde ha varit betydligt värre. Följaktligen har ett ganska muntert jämnmod strålat ut från den globala elit som i veckan samlats på World Economic Forum i Davos.”

Men när det gäller Sverige är tongången en annan: “Stora delar av ekonomin går på tomgång.” och “Ett litet land behöver även fatta stora beslut som gäller förhållandet till omvärlden. Sverige vrider blicken bort från världen.” och “Världsekonomin upplever en stark högkonjunktur. Men det är den långsiktiga tillväxten som räknas, och Sverige kan halka efter.”

Ja, hade Stefan Löfven bara åkt till Davos och lyssnat till dollarmiljardärerna så hade vi svenskar kunnat vara lite lugnare. Frågan är om LO-förbundets alla medlemmar nu har blivit så mycket lugnare av att Karl-Petter Thorwaldsson konstaterar att världens superkapitalister blivit mer vänstervridna än tidigare.

Hans Hjälte

You May Also Like