BMW m8 competition gran coupe 2020.

Kungen är immun. Tuta och kör

Våran Monark kan göra nästan vad han vill. Han kan mörda. Han kan köra både för fort och rattfull. Han kan misshandla. Ja, han kan bryta mot alla lagar vi har utan att ställas till svars inför domstol och straffas för sina gärningar.

Det beror på att kungen är straffrättsligt immun. I Regeringsformens femte kapitel, paragraf sju står det:

“Konungen kan ej åtalas för sina gärningar”.

Det betyder till exempel att kungen aldrig kan åtalas, och därmed inte heller dömas. Polisen får inte ens vid en vanlig rutinkontroll stoppa kungen för att göra ett utandningsprov för att kolla om kungen är nykter bakom ratten.

Med andra ord – kungen står över lagen.

Men det finns ett undantag när det gäller statschefens friheter. Han får inte tro vad han vill.

Enligt Successionsordningen, som är en av våra fyra grundlagar, gäller att monarken måste bekänna sig till den Augsburgska trosbekännelsen.

Vid Uppsala möte 1593 stadgades i 4:e paragrafen att:

“Konungen alltid skall vara av den rena evangeliska läran, sådan som den, uti oförändrade Augsburgska bekännelsen, samt Uppsala mötes beslut av år 1593, antagen och förklarad är”.

I Augsburgska trosbekännelsens artikel 1, om Gud, stadgar bekännelsen att man tror:

“att det finns ett enda gudomligt väsende, som både kallas och är Gud”.

Det betyder att det bara finns en religion, och att alla andra religiösa åskådningar betraktas som irrläror.

Om kungen skulle få för sig att konvertera till djävulsdyrkan, asatro, buddism, katolisism eller rentav bli ateist, då är han rökt.

Då sparkas har ner från silvertronen med buller och bång.

Mörda, misshandla, stjäla, köra rattfull är okej. Men jävlar om han bryter mot den “rena evangeliska läran”, då är han körd.

Förresten, på tal om att köra fort. Det har hänt vid flera tillfällen att kungen kört som en blådåre på våra vägar. Om detta kan man googla och läsa om man vill veta mera om hans framfart i trafiken.

För att trösta sig i den påtvingade coronakarantänen på Stenhammars slott har Carl XVI Gustaf kostat på sig en liten födelsedagspresent. Han fyllde ju år 30 april.

Denna lilla present består av en splitterny BMW M8 Competition med en prislapp på drygt 1.7 miljoner. Denna lyxbil har 625 pigga, men bensintörstiga, hästar under huven.

Med en toppfart på över 300 kilometer/timme är det lätt gjort att man “råkar” passera gällande fartgränser.

I reklamen för bilen står att “den är vass vid rödljusen med sina 0-100 avklarat på bara 3.3 sekunder”.

Man kan också läsa att den har “enastående prestanda”, “en ikons utseende”, “ultimat körglädje” och “extravagant sportighet”

Hovets informationschef Margareta Thorngren meddelar, enligt Aftonbladet att: “hon inte kommenterar kungens privata bilaffärer”.

Vilket bör tolkas som att det inte är en “tjänstebil”, utan att kungen köpt bilen för 1.7 miljoner av “egna pengar” och inte av appanaget, som ju är pengar han får av oss skattebetalare.

Tuta och kör Ers Majestät. Tänk på att bakom ratten är du immun.

Ja det där med “tuta” kan ju förstås på minst två sätt.

Rolf Waltersson

You May Also Like