Zlatan i Stockholmstrafiken i sin nya Ferrari Monza SP2. Avfotograferat från Aftonbladets sportbilaga.

Kungarnas gigantiska tvekamp. En pittmätning som slår alla rekord

Hans Majestät, Konung av Sverige, Hertig av Jämtland, General i Armén och Amiral i Flottan, a la suite. Konung Carl XVI Gustaf, vars fullständiga namn är Carl Gustaf Folke Hubertus, har nyligen fyllt år. Han passade då på att ge sig själv en present som inte går av för hackor.

En sportig BMW M8 Competition med 625 spralliga fålar under huven och en toppfart på 305 km/tim. Kostnad 1,7 miljoner. Jag skrev lite om detta kungliga vrålåk i eFOLKET 4 maj under rubriken “Kungen är immun. Tuta och kör”.

Nu ser jag att vår andra kung Zlatan tagit upp den kastade handsken och svarat med att skaffa sig en bil som är tänkt att bräcka den riktiga kungens.

I Aftonbladets sportbilaga kan man läsa om Zlatans nya Ferrari Monza SP2. En öppen sportbil som han nu rattar runt i Stockholm för att visa upp sig.

Zlatans Ferrari har 810 hästkrafter under huven, vilket kan jämföras med Carl XVI Gustaf:s BMW som endast har 625 hästkrafter.

När det gäller toppfart är det hugget som stucket. 300 km/tim för Zlatan som blir slagen av den konkurrerande kungen med ynka 5 km (305 km/tim).

Båda kungarna är väldigt snabba. Zlatan gör 0-100 på 2,9 sekunder. Carl XVI Gustaf behöver 3,2 sekunder för att nå samma hastighet.

När det gäller slantarna vinner kung Zlatan överlägset. Hans Ferrari kostar, enligt Aftonbladets sportbilaga, över 25 miljoner.

Kung Carl XVI Gustaf:s åk kostar endast 1,7 miljoner.

Denna pittmätning utfaller med en klar seger för kung Zlatan. Av de 4 deltävlingarna vinner han både hästkrafter, acceleration och prislapp.

Kung Carl XVI Gustaf vinner knappt grenen högsta toppfart.

Jag har nu efteråt sett att kungen, Carl XVI Gustaf, får kritik för sitt bilköp. Bland kritikerna finns Gunnar Rehlin, före detta programledare för SVT:s Filmkrönikan:

“Företag går i konkurs. Folk förlorar jobben. Massvält hotar i en rad länder. Och kungen köper en bil för 1,7 miljoner. Ett sant föredöme”, skriver Gunnar Rehlin i ett twitterinlägg.

Själv ställer jag mig frågan hur en dyr och extremt bensintörstig bil rimmar med att kungen är hedersordförande i WWF, Världsnaturfonden. Man kan tycka ett en sådan hedersbefattning skulle mana till en viss eftertanke när det gäller hur man själv beter sig. Man bör ju försöka leva som man lär.

Men kungens bilköp har också försvarare:

“Kungens bilköp kan leda till positiva effekter för hela samhället”, säger Jonas Frycklund, biträdande chefsekonom på intresseorganisationen Svenskt Näringsliv.

Och han fortsätter:

“Krisen har ju gjort det uppenbart hur pass viktig konsumtionen är för ekonomin. När den rubbas leder det till arbetslöshet och att folk förlorar jobbet. Det har man inte tänkt på under goda tider”, säger Jonas Frycklund.

Och han avslutar:

“Efter krisen vill vi att det ska finnas företag och fabriker som tillverkar varor och tjänster vi behöver”.

Hur många “behöver” en Ferrari med 810 hästkrafter som gör 0-100 på 2,9 sekunder och som har toppfart på 300 km/tim”

När jag läser vad Svenskt näringsliv säger, kommer jag osökt att tänka på H C Andersens “Kejsarens nya kläder”.

Alla står och bugar och fjäskar för kejsaren och hans nya kläder som är sydda av det magiska och “osynliga” tyget. Det är bara den lille klarsynte gossen som vågar se och säga sanningen: “Kejsaren är ju naken”.

PS. På tal om kunglig immunitet. Jag ser att kung Zlatan kör olagligt. Det finns ingen nummerplåt framtill på hans Ferrari Monza SP2. Kanske kung Zlatan, liksom kung Carl XVI Gustaf, har juridisk immunitet?

Bötesbeloppen för ett sådant brott är annars 1500 kronor. Har du råd med det kung Zlatan?

På tal om fotboll. Är det här beviset för att huvet tar skada av för mycket nickande?

Rolf Waltersson

You May Also Like