Krönikör (S) i Södermanlands Nyheter: “Sossesverige har gått i graven”

Marknadsliberalerna har tagit livet av det Sverige som i viktiga avseenden präglades av en socialt rättvis fördelningspolitik. Sossesveriges död sörjs av oss som anser att medborgarrätt ska gå före plånbokens värdering av människors nutid och framtid. Sossesveriges död hurras av dem som ser skatt för gemensam välfärd som stöld av privat egendom: Gemensamt ansvar och solidaritet är skällsord.

Marknadsliberalernas seger över arbetarrörelsen är nu ett faktum. Högerns hundraåriga strid mot arbetarrörelsen ledde till seger ironiskt nog samtidigt med hundraårsminnet av allmän rösträtt för män.

M-KD-SD-budgeten (antagen med centerns och liberalernas tysta medgivande) har sopat bort de sista resterna av Sossesverige. Nu regerar egosångarna ohotade. Det politiska samhällsansvaret har devalverats och med det respekten för alla medborgares lika värde. Marknadens frihet går före medborgarnas.

Kristdemokraternas ideologiska bibelcitat styr numera Sveriges utveckling: Ty den som har, åt honom skall varda givet, så att han får över nog; men den som icke har, från honom skall tagas också det han har. Matteus 13:12

Leif Östling tidigare ordförande i Svenskt Näringsliv uttryckte sin ovilja att betala skatt för sina miljoner: Vad fan får jag för pengarna? (Dagens samhälle 6/11/17).

Hans Bergström tidigare chefredaktör för Dagens Nyheter och delägare i Engelska skolan med en omsättning av skolpengar på 2,5 miljarder kronor: Då får det vara slut på det här kommunistväldet. Det måste komma en ny regering som är mer pragmatisk. (Dagens Industri 15/5/18).

Sossesverige var det Sverige där vi avstod lön för skatt till grundtrygghet vid sjukdom och arbetslöshet för alla medborgare oavsett plånbokens tjocklek. Det Sverige är numera en hägring. Sverige marscherar allt snabbare mot 2/3-delssamhället.

Reinfeldt-Borg slog under sina åtta år hårt mot fackföreningsrörelsen, försvagade socialförsäkringssystemet och fördjupade privatiseringarna av välfärden – allt sockrades med fem feta jobbskatteavdrag. Socialdemokraterna saknade en genomtänkt motstrategi inför 2014 års val. I 2018 års val famlade regeringen och agerade utan ideologisk kompass.

Förre S-statsministern Ingvar Carlsson skriver i sin bok Lärdomar om socialdemokratins ödesdigra misstag att underskatta kraften i nyliberalismen och detta samtidigt som man lät den ideologiska utbildningen i partiet förtvina.

Till nya toner krävs nya texter. Nya texter är 2019 års verklighet. Och det finns trots allt hopp om politisk social anständighet. I en lång rad kommuner styr koalitioner med det breda medborgarintresset för ögonen. Nyköping är en sådan kommun, där örat läggs till marken för ett flexibelt och genomtänkt agerande och inkludering blir en verklighet, inte bara en besvärjelse. Här kan även vi sörjande ana en ny tid.

Lästips: Isaiah Berlin, Essäer om frihet, Per Molander, Ojämlikhetens anatomi, Göran Therborn, Kapitalet, överheten och alla vi andra samt Ernst Wigforss,: Socialism i vår tid.

Ulf-Göran Widqvist (S), författare och småföretagare

Krönikan har tidigare publicerats i Södermanlands Nyheter

Den publiceras i eFOLKET med författarens medgivande.

You May Also Like