6/1 – År 2019 i Latinamerika: En rad nederlag för USA-imperialismen

VENEZUELA: Oljeutvinningen i december var den högsta sen årsskiftet. Men med 2020 runt hörnet står president Maduro inför nya utmaningar efter att ha klarat av flera hinder under de senaste 12 månaderna – fått ner inflationen, ökat exporten och kunna betala skulder.

Orinoco Tribune, Marco Teruggi:

Ett oväntat slut på året. I början av 2019 kunde ingen förutsäga hur det skulle sluta i Venezuela. Få, mycket få, trodde att det skulle bli lugnt, och långa köer på gatorna, och så blev det, men köerna berodde inte på varubrist som 2015 och 2016, utan för att spendera det kryptovalutabonus som regeringen garanterat inför nyåret. Caracas är lugnare i december än tidigare år. Efter blockader och kriser har befolkningen nu fått andrum.

TeleSur:

Venezuela 2019, en kort sammanställning av misslyckade kuppförsök och det nu fredliga landet på väg in i 2020.

Workers World, Marco Terrugi :

Venezuela: USA:s och oppositionens fem misslyckade kuppförsök. 23 augusti, första kuppförsöket blev en flopp. 30 april misslyckades oppositionens jippo. 23 juni, tredje sammansvärjningen gick om intet. 29 augusti gick angreppen från Colombia över styr. 15 december, “semesterblodbadet” förhindrades.

Venezuelaanalysis: Ociel Lopez;

Venezuela i Stabilitetsparadox? För venezolanerna var läget i början på 2019 kanske det mest spända på 17 år. Till skillnad från det politiska våldet 2017 och valdramat 2018, stod vi inför en möjlig utländsk militär intervention. Men nu är regeringen inte längre på defensiven, utan tar tillbaka det politiska initiativet genom att utlysa val till Nationalförsamlingen 2020, för att inta oppositionens sista fästning. De väpnade styrkorna står fast med Maduro, som har öppnat förhandlingar med små oppositionsfraktioner.

Orinoco Tribune:

2019: Året då Venezuelas regering klarade sitt hållbarhesprov: En tillbakablick på ett år av att slå tillbaka USAs regimskifte. I början av året hade jag mardrömmar om att USAs Marinkår skulle störta Maduro, men så blev det konstigt nog december, med dollarpriser på varorna, en del köper som om det var det naturligaste i världen, ingen tror länge på oppositionen och Maduro leder fortfarande regeringen.

TeleSur:

Kubanska Revolutionens 61-årsdag: Den kubanska revolutionens seger och fortsatta framgångar är grunden för alla revolutioner som följt i Latinamerika.

Peoples World – Tom Whitney:

Inringningen av Kuba skadar landets ekonomi, och framkallar svar: President Díaz Canel sa att “Revolutionens 61:a år har verkligen varit svårt och utmanande.” Han anklagade USAs brutala och dementa blockad för problemen. USA försöker undergräva Kubas internationella läkarsolidaritet.

Díaz Canel underströk framgångarna under 2019, bland dem 43 700 nybyggda bostäder, 80 nya tågvagnar, och 300 nya bussar – monterade i Kuba. Han nämnde arbetarnas löneförhöjningar, utbyggt telefonnät och internettillgång, och 3 855 nya hotellrum för turister. De blev trots USAs bojkott över 4 miljoner 2019, men dock 1 miljon mindre än före Trump.

Resumen Latinoamericano: Latinamerikanska och Karibiska Vänstern 2019.

Segrarna i Mexiko och Argentina är de som står ut mest under 2019 och de är ovedersägliga segrar för de revolutionära och progressiva krafterna.

Därefter kommer omfattande folkliga protester i början av året, som ställt regeringar i flera länder mot väggen, särskilt Chiles Piñera och Colombias Alvaro Uribe-Ivan Duque. Och för det tredje, stabiliteten och det folkliga lugnet i Kuba, Venezuela och Nicaragua, och alla impopulära högerregeringar som hänger på en tråd, beroende av USAs stöd.

Källa: ALBA News 20100103

Översättning Eva Björklund 20200105

You May Also Like