Manuset till det som långt senare blev romanen Yonnondio påbörjades redan 1932. Då var den blivande författaren bara 19 år. Hon bodde i staden Fairbult i Minnesota. Därefter bearbetades manuset hela fjorton gånger innan boken blev färdig.
Då hade det hunnit bli tidigt 70 tal och Tillie Olsen hade under tiden gett ut tre romaner och en novellsamling som hade titeln Jag står och stryker. Hon hade då också hunnit bli både hyllad och uppmärksammad sam även en framgångsrik lärare i skrivandets svåra konst vid ett universitet i USA. När romanen äntligen gavs ut 1973 blev den hyllad av press radio och TV runt hela Amerika.
Några ansåg att om boken hade kommit ut på 30-talet hade Yonnondio konkurrerat ut John Steinbecks klassiker Vredens Druvor. Den boken gav sen John Steinbeck nobelpriset i litteratur några år in på 1960-talet …. Men nu till romanen Yonnondio. Vad handlar den om och varför den något konstiga titeln..
Tillie Olsen gillade den kände folkpoeten Walt Whitman. En av hans mer kända dikter som handlar om den fattiga befolkningen i Amerika heter just Yonnondio. Den handlar om Anna och Jim Holbrook och deras fyra barn. De bor i en liten gruvstad i Wyoming. Där arbetar Jim i en av många kolgruvor
Läsaren får följa hur Jim sliter för brödfödan djupt nere i kolgruvan. Jobbet är både tungt skitigt och dåligt betalt.Men huvudpersonen i boken är nog Anna modern. Hennes vardagsliv skildras med respekt och ömsint. Hur hon kämpar för att föda och klä sin barnaskara som hon älskar och vårdar.Hon får vrida och vända på de få dollar som maken Jim sliter ihop om dagarna samtidigt som hon försöker att hålla humöret uppe samt tron på bättre tider….Men de tycks inte komma.I alla fall inte till Wyoming Så de beslutar sig för att flytta ända bort till Nebraska.
De lastar sitt pick och pack på en skranglig vagn som dras av deras inköpta häst Nellie. För att komma till Nebraska blir de tvungna att färdas dag och natt genom bland annat South Dakota. Efter flera dagars långsam färd når de äntligen fram till sitt nya hem. Det är en avlägset belägen bondgård där det är långt till närmsta granne Men familjen blir förtjusta i den lantliga miljön. Och de kastar sig huvudstupa in i allt som finns att arbeta med på en gård. Men glädjen blir kortvarig. Redan efter något år konstaterar fadern Jim att de blir lurade av sina långivare. Jim blir arg och besviken och familjen Holbrook bryter upp från gården och beger sig till närmsta stora stad där det finns ett antal slakterier. Där tar Jim Holbrook jobb. Hur det går för familjen ska inte avslöjas. Men romanen är en hyllning till de fattigaste i den amerikanska arbetarklassen som kämpade och drömde om ett bättre och värdigare liv. De gjorde det med en okuvlig gro på framtiden. Den visionen bar dessa människor genom deras strävsamma liv.
Yonnondio är en ganska lättläst roman trots det tunga ämnet. Tillie Olsen har kallats för Amerikas Moa Martinson. Den liknelsen är nog inte helt fel. Det är bara att hoppas på att den här bortglömda klassikern som verkade att ha nio liv hittar flera läsare.
Kjell Andersson