Från invigningen 11 november 2021. Foto: Rolf Waltersson.

Konsten i Årby är en del av gemenskapen som får människorna att växa

Det mesta är väl redan sagt när det gäller beslutet att lägga ned högstadiet på Årbyskolan. Föräldrar elever och lärare har argumenterat och protesterat. Även kommunpolitiker, inte minst vänsterpartiets Maria Chergui, som själv bor i Årby, har stridit för skolan.

Att stänga högstadiet är som att utifrån en felaktig diagnos utföra en amputering som förlamar inte bara skolan utan hela Årby.

Men jag vill lägga till en pusselbit som kompletterar bilden. Det är gång- och cykeltunneln som förbinder Årbyskolan med stadsdelen Årby.

Det hela började 2019 med att konstnären Stanislaw Lux, som har sin ateljé i Årby, fick i uppdrag av kommunen att förse tunneln med konstverk. Det blev ett samarbete mellan Stanislaw och skolbarn på Årbyskolan. Eleverna skulle göra teckningar på olika teman. Teckningar som Stanislaw sedan “överförde” till de färgglada betongreliefer som nu pryder tunneln.

Teman man pratade ihop sig om var “Corona” och “Rymden”, efter rymdlekparken i Årby. “Årbyfestivalen” och ytterligare 20 teman.

När coronapandemin försenade arbetet tog Stanislaw kontakt med konstnären Telma Castro för att få konstverken klara i tid. Telma arbetar på samma sätt som Stanislaw – de låter sig inspireras av barnens gränslösa fantasi. Barn har inga skygglappar. För dem är inget omöjligt.

På flera av konstverken finns barnens namn inristade intill de teckningar de gjort. Bianca, Filippa, My, Moha, Alexandra, Johan. Filip, Kumba, Diana med flera.

Ett av konstverken heter “Förvandlingen” där barnen står i kö för att bli ansiktsmålade. Sist i kön står en bönsyrsa som får sitt ansikte målat som en människa. Stanislaw berättade att barnen som väntar på sin tur inte är “vem som helst”. Det är porträttlika bilder av elever i skolan. Efter att de blivit målade och fått vingar gör de det omöjliga. De flyger mot solen.

Jag följde arbetet i tunneln nästan dagligen – från monteringen av de cirka 180 gråa betongtavlorna till färdig patinering. När tunneln vitmålades och fick ny belysning. Och invigningen 12 november 2021.

Jag träffade många av eleverna när de var på väg hem från skolan. De var nyfikna och frågvisa. Några ryckte mig i armen och visade, “Det där är min teckning, den har jag gjort”. Jag märkte hur mycket det betydde för dem. Att de var stolta över att ha sina bilder med i dessa konstverk. Det största konstverket Årbyfestivalen var barnens idé “Stanislaw du måste ha med Årbyfestivalen också”. De ritade bilder och berättade för Stanislaw vad som hände vid festivalerna.

Nu är konstverken i Årbytunneln något av en livsnerv, en pulsåder, som förbinder Årbyskolan med Årby – inte bara fysiskt utan även mentalt.

Ett fint exempel på hur barn växer som människor när de får vara delaktiga och lyssnade på. De är en del av Årby som nu sitter i väggarna för lång tid framöver.

Tänk om politikerna tagit av sig sina skygglappar och öronproppar innan de fattade beslutet att lägga ner högstadiet. Att de varit som barnen. Att de sett möjligheterna – inte bara problemen. Kanske en ansiktsmålning fått dem att lyfta blicken och flyga mot solen?

Rolf Waltersson

Lästips:

Offentlig konst i Eskilstuna – barnteckningar blir konstverk i Årbytunneln – eFOLKET. 30 augusti 2021

Offentlig konst i Eskilstuna – Arbetet med konsten i Årbytunneln tar form steg för steg – eFOLKET. 29 september 2021

Offentlig konst i Eskilstuna – ”Uppdrag parvulism” i Årbytunneln – eFOLKET. 8 november 2021

You May Also Like