Bakom dessa nersolkade höghusfasader bor människor och familjer som försöker leva ett normalt liv – många av dem trivs i grunden i sin stadsdel…

Invigning av utställningen “Årby bakom rubrikerna” på Eskilstuna Stadsmuseum

Stadsdelen Årby i Eskilstuna har det senaste året varit drabbad av återkommande skjutvåld. Rädsla och sorg har tagit stor plats, och det mesta som sagts och skrivits om Årby har varit negativt. Samtidigt fortsätter vardagslivet, många trivs i grunden “om bara allt blev som vanligt igen”, och framför allt barnen uttrycker glädje och stolthet över platsen där de bor. I utställningen “Årby bakom rubrikerna” har barn, unga och vuxna delat med sig av sina tankar om att bo eller arbeta i Årby år 2023. De har bidragit med berättelser, bilder och filmer som ger en mer nyanserad bild av stadsdelen.

Utställningen är en del av en samtidsdokumentation som Eskilstuna Stadsmuseum har genomfört nu under våren, i samarbete med lokala aktörer. Dokumentationen har genererat ett mångsidigt material i form av inspelade intervjuer, filmer, foton, målningar, texter och elevreportage. Allt detta sparas i museets arkiv som grund till framtida forskning.

Nu på torsdag (1 juni) blir det invigning för utställningen på Eskilstuna Stadsmuseum klockan 17.00.

Invigningsprogram:

  • Museets personal hälsar alla välkomna.
  • Kort samtal med elever från Årbyskolan.
  • Elin Härnby, rektor på Årbyskolan, inviger utställningen.
  • Mingel i utställningen.

Stadsmuseet bjuder på bubblande dryck och tilltugg.

“Bakom alla skjutningar och dåd så finns ett människoliv som inte förtjänar allt det som händer.”
/Flicka 12 år

Utställningen “Årby bakom rubrikerna” kan sedan ses fram till och med den 20 augusti.

Ung i Sörmland

På Nybron i centrala Eskilstuna kan man just nu se en fotoutställning på temat “Ung i Sörmland”. Den som promenerar över bron får se ögonblicksbilder från ungdomars liv genom historien.

Utställningen är gjord av Sörmlands Museum, och visas fram till och med den 24 september i höst.

You May Also Like