– Vi vill strypa rekryteringen till gängen, men det kommer aldrig att gå så länge det finns en drogmarknad, säger kommunstyrelsens vice ordförande, Jari Puustinen (M)…

Kommunen vill drogtesta 10.000 anställda i Eskilstuna

Eskilstuna har som bekant stora problem med gängkriminalitet. I ett försök att komma åt gängens pengar vill nu Kommunen i egenskap av arbetsgivare börja drogtesta sina 10.000 anställda. Det rapporterar tidningen Aftonbladet idag torsdag.

Hittills i år har 12 skottlossningar ägt rum i Eskilstuna, varav flera med dödlig utgång. Lägg därtill alla andra våldsdåd, såsom exempelvis våld med kniv, personrån med mera.

– Vi behöver ta nya grepp, säger kommunstyrelsens vice ordförande, Jari Puustinen (M), till Aftonbladet.

Jari Puustinen.

Spår i avloppsvattnet

Kommunen har gjort tester på avloppsvattnet sedan fem år tillbaka och har genom detta kunnat konstatera en stor mängd droger i vattnet.

– Vi ser i dag att grunden till gängkriminaliteten och den brottslighet som den medför är narkotika. Det är marknaden som skapar det här. Då måste vi som organisation ta vårt ansvar och hitta nya grepp för att begränsa marknaden och givetvis hjälpa de som hamnat i ett beroende, säger Jari Puustinen till Aftonbladet.

Vill komma åt gängens pengar

Jari Puustinen hoppas att den här typen av åtgärder kan minska droganvändningen i Eskilstuna, och därmed också komma åt gängens pengar. Puustinen menar att det är nolltolerans som ska gälla inom den egna organisation.

– Vi vill strypa rekryteringen till gängen, men det kommer aldrig att gå så länge det finns en drogmarknad, säger han.

Drogtester blir allt vanligare

Drogtester bland anställda är något som idag har blivit allt vanligare bland företag i Sverige. När det gäller drogtester bland kommunanställda ser dock regelverket något annorlunda ut. När dessa tester bland de kommunanställda i Eskilstuna skulle kunna komma igång är i nuläget oklart. Tanken är att testerna ska göras regelbundet, där vissa yrkesgrupper kommer att testas oftare.

You May Also Like