”Gripsholms Slott – En sommarsaga” av Kurt Tucholsky… (Foto: Gunnar Gustafsson)

Kjell Andersson om författaren och antinazisten Kurt Tucholsky (1890-1935)

Kurt Tucholsky föddes och växte upp i en tyskjudisk bankirfamilj i Berlin. Han blev sedan en av de mest lästa och kända antimilitaristiska och antinazistiska författarna under 1920- och 30-talet. På grund av det blev han tvungen att fly från Tyskland mot slutet av tjugotalet, hotad av Nazisterna. Därför hamnade Kurt Tucholsky i den sörmländska idyllen Mariefred, det var då 1929.

I lilla sommaridyllen Mariefred installerade han sig i en stuga inte långt från Gripsholms slott. Idén till att skriva romanen som fick titeln Gripsholm en sommarsaga infann sig.

Den gavs ut 1931 på Tidens Förlag, och är en romantisk, lustfylld tunn roman på 150 sidor. Den handlar om två unga personer som bestämmer sig för att besöka Sverige. De packar sina väskor och kliver på ett tåg i Berlin med slutstation Stockholm. Väl framme träffar de unga tu en person som heter Bengtsson. Han visar dem det kungliga slottet, några museer och ett par  varuhus. Men efter några dagar i den svenska huvudstaden bestämmer sig de båda att åka ut på den svenska landsbygden under några sommardagar. De hamnar då bland annat i Läggesta.

Strax efter att Gripsholm en sommarsaga kommit ut började det djupa mörkret definitivt lägra sig över Tucholskys hemland Tyskland.

Våren 1933 utsågs ledaren för nazistpartiet Adolf Hitler till rikskansler i Tyskland. Det som Kurt Tucholsky under hela 1920 talet om och varnat för hade nu blivit verklighet.

Kurt Tucholsky bodde sedan en kort period i Hindås utanför Göteborg och efter att ha försökt ta sitt liv avled han på ett sjukhus i Göteborg. Men han är begravd på kyrkogården utanför Mariefred i Sörmland.

Några andra av den tidens mest kända och lästa samt hyllade författare hette Stefan Zweig, som bland annat skrev romanen Världen av igår. Han föddes i Wien 1881. Hans nära vän med namnet Joseph Roth föddes i den lilla staden Brody belägen i den västra delen nuvarande Ukraina 1894. Han skrev ett flertal romaner bland annat Radezkymarschen, vilket är en skarp ironisk och kritisk roman om Dubbelmonarkin Österrike Ungern samt Erich Maria Remarque. Han skrev bland annat antikrigsromanen På västfronten intet nytt. Alla dessa tre var under hela tjugo och trettiotalet utsatta för hat och hot från det då framväxande nazistpartiet.

Tilläggas ska att Stefan Zweig och Joseph Roth var judar … Erich Maria Remarques roman väckte på grund av sin antimilitarism Adolf Hitlers vrede.

Våren 1933 drabbades dessa tre framstående författare av nazisternas hat, vilket bland annat tog sig uttryck i att Zweigs ,Roths och Remarques romaner brändes på bål strax intill Unter den Linden.

Stefan Zweig tog sitt liv 1942 i den lilla brasilianska staden Persepolis och Josepf Roth avled på ett hotell i Paris 1939, i sviterna av en lunginflammation och ett långvarigt spritmissbruk. Roths hustru Friederike mördades av nazisterna 1940. Erich Maria Remarque avled 1970 i Locarno, Schweiz.

Under sommaren planerar eFOLKET att skriva lite mera om Stefan Zweigs, Joseph Roths och Erich Maria Remarques författarskap.

Kjell Andersson

You May Also Like