Bildskapare: johnhain / Pixabay.

KD idag: Hat och hets och allt närmare avgrundshögern

Peter Widen:

Kristdemokraterna har historiskt, ända sedan sitt bildande 1964, varit “en bred kyrka”. Allt från reaktionära statskyrkopräster (den förste partiledaren Birger Ekdahl hade ett politiskt brunt förflutit) och fanatiska fundamentalistisk frikyrkopastorer till humanistiska folkrörelsekristna.

Man kan undra hur den senare gruppen mår när Ebba Busch och Alice Teodorescu Måwe nu drar partiet in i främlingsfientlighet, islamofobi och i praktiken rasism. Står de ut? Redan 2015 lämnade riksdagsmannen och advokaten Peter Althin partiet i protest mot den högervridning som Ebb Busch och Sara Skyttedal då ledde. Hur mår Alf Svensson idag?

Många har nog med förfäran noterat den hets mot muslimer som Bush och Teodorescu-Måwe sprutar ur sej. Den är också kombinerad med allmän invandringsfientlighet. Invandringen nämns alltid tillsammans med kriminalitet. Man talar också om “svenska värderingar” som olika invandrare enligt Busch/Måwe inte tar till sej.

Jag menar att det i verkligheten inte finns några för alla svenskar gemensamma värderingar. Jag menar att en person som jag (socialistisk pensionerad metallarbetare) inte har ett dugg gemensamt med bratsen på Stureplan, direktörerna i börsbolagens styrelser eller överklassen på Östermalm i Stockholm. För att nämna några. Jag har definitivt inga gemensamma värderingar med Busch och Måwe.

Den rasistiska hetsen har flera orsaker. Dels handlar det om att damerna nu öser ur sej vad de länge tyckt. Busch är utbildad i det fundamentalistiska, extremt Israel och USA-lojala Livets Ord. Måwe har länge i olika borgerliga medier drivit en invandringsfientlig propaganda.

Dels handlar det om att genom att inta högerextrema, islamofobiska och främlingsfientliga ståndpunkter vinna väljare från SD. Måwes anklagelser mot Jonas Sjöstedt för att vara antisemit ekade av den hets som riktades mot Jeremy Corbyn i Storbritannien. Måwes uppslutning bakom folkmordsregeringen i Israel och hennes attack på Sjöstedt visar att hon inte har någon skam i kroppen.

Bush och Måwes hets mot muslimer är fullt jämförbart med den hets mot judar som svenska högerextremister bedrev under trettiotalet.

Peter Widén

You May Also Like