Breivik hatade arbetarrörelsens internationalistiska solidaritetstanke

Idag är det årsdagen då massmördaren Anders Behring Breivik slog till i Norge. Det var 22 juli 2011 när han först sprängde en hemmagjord bilbomb i regeringskvarteret i centrala Oslo. 8 människor fick sätta livet till.

Några timmar senare slog han till mot ön Utöya, där det norska socialdemokratiska ungdomsförbundet hade sitt sommarläger, där han kallblodigt sköt ihjäl 69 ungdomar.

Sammanlagt var det 77 människor som mördades vid dessa vansinniga terrordåd.

Breivik, som för ett par år sedan ändrade sitt namn till Fjotolf Hansen, var öppen med sin fanatiska högerextremism. Han drevs av ett hat mot islamister, feminister och det som i högerkretsar kallas “kulturmarxister”. Det var i linje med sin grundåskådning att han valde att attackera en ungdomsorganisation (AUF) inom den norska arbetarrörelsen. Han kallade sig själv nazist och fascist. Och det gör han fortfarande.

I tidskriften Feministiskt perspektiv skriver man: “Breivik vältrade sig i islamofobi och antifeminism”. Och i ett djupt hat mot arbetarrörelsens internationalistiska solidaritet, är det viktigt att också understryka.

Flera gånger under rättegången gjorde han den kända nazisthälsningen, samma hälsning som vi sett Adolf Hitler göra på bilder och i journalfilmer.

Ofta satt han och småflinade under rättegången. Antagligen för att i han tyckte att han utfört en rättfärdig handling.

Domen mot Breivik blev Norges hårdaste straff, 21 års förvaring i fängelse. Det är ett straff som kan förlängas med 5 år i taget efter att strafftiden gått ut så länge personen fortfarande anses som farlig för samhället.

Breivik hymlade heller inte över sina sympatier för Sverigedemokraterna. Huruvida Breiviks kärlek för SD är besvarad låter jag vara osagt. Men det finns Sverigedemokrater som öppet går ut med att de har full förståelse för Breiviks illgärning.

Det är massinvandringens fel att Anders Breivik blev mördare, skrev Sverigedemokraten och kommunpolitikern Erik Hellsborn från Varberg i sin blogg.

Och han fortsätter med sin “förståelse” för Breiviks massmord:

Massakern i Norge må vara det värsta våldsdådet som Skandinavien sett sedan andra världskriget, men det är ingen blixt från klar himmel. Detta är vad mångkulturen gör, den skapar konflikter mellan människor som leder till hat, våld och en allmän brutalisering av samhället.

Om det inte funnits någon islamisering eller massinvandring hade det inte funnits något som triggade Behring Breivik att göra som han gjorde, skriver Erik Hellsborn vidare. (källa till dessa tre citat: Aftonbladet 26 juli 2011)

Kan tilläggas att Norge inte har haft, och inte har, någon “massinvandring”. Norge är ett av de länder som varit snålast med att hjälpa männinskor på flykt undan kriget fasor.

Nu läser jag att Norge ska börja undervisa skolelever om terrordåden.

Det är självklart att den 22 juli ska in i skolan. Dagens och framtidens generationer ska lära sig, säger Norges kunskaps- och integrationsminister Jan Tore Sanner.

Eller som Tage Danielsson sa: “Om man inte ser i backspegeln när man åker framåt, då måste man se upp”

Rolf Waltersson

PS.

Precis när jag skrivit färdigt läser jag att minnesmonumentet över offren vid Utöya blivit vandaliserat med ett hakkors natten till måndag.

Jag är chockad och mållös. Det är att vanära offren efter den 22 juli, säger Fabian Wahl Sandvold, talesperson för AUF Vestfold.

Anders Behring Breivik har tydligen kvar sina bruna anhängare och beundrare.

Den 22 juli 2019. Minnesmonumentet över offren skändat. Ett uttryck för högerextremismens hat mot arbetarrörelsens internationalism och mot arbetares socialistiska solidaritet på klasskampens grund. (Foto: Vegard Lilleås / NRK.)

You May Also Like