Tomten på jobbet. Foto: Rolf Waltersson.

Vem fan bryr sig om Tomten klappar ihop?

Det talas om stressade människor som bränner ut sig för taskiga löner. Folk måste sjukskriva sig och leva på låg ersättning, förlåt det heter bidrag, från Försäkringskassan. Sedan blir de utförsäkrade. Ekonomin rasar. Hyran obetald. Man blir vräkt. Hamnar på gatan. Tvingas tigga. Nekas tiggeritillstånd.

Mitt i detta elände finns det i alla fall människor som bryr sig. Sopplunch med korvmacka hos Stadsmissionen. Och det ställs krav på bättre arbetsmiljö och arbetsvillkor.

Men hur är det med Tomten? Vem bryr sig om Tomten? Vet ni hur det är att jobba som Tomte så här i juletider?

Stress är bara förnamnet. Och arbetsmiljön. Skulle ni vilja sitta insnöade på en släde och frysa röven av er bara för att en massa bortskämda ungjävlar, och en massa andra jävlar, ska ha sina “ajfånar” och “smartfånar” och andra fåniga klappar? Vem tusan vill ha en tändstickstavla av Bodens fästning? För att inte tala om servettringar av päronträ.

Och arbetstiden. Minst 24 timmar om dygnet. Utan rast. Ensidig kost. Risgrynsgröt, risgrynsgröt och åter risgrynsgröt. Tacka tusan att Tomten blir så buksvullen att han fastnar i skorstenen.

Dessutom förväntas Tomten alltid vara glad och vänlig och trevlig. Hoo Hoo Hoo. Finns det några snälla barn här?

Och sedan det här med Postnord. Vet ni att Postnord försöker sno jobbet från Tomten? Och vad beror det på? Jo det beror på alla ni som är så lata att ni inte ens orkar masa er iväg till närmaste stormarknad för att handla. “Det är ju så bekvämt att handla på nätet. Och billigt” Det är erat fel om Tomten blir arbetslös.

Det måste väl vara bättre att ha ett skitjobb som Tomte än att inte ha något jobb alls – som de säger som har sitt på det torra.

Om vem kommer och räddar Tomten när han ligger där i rännstenen? Ja inte är det ni som i mellandagarna springer runt som skållade råttor för att byta klapparna ni inte blev nöjda med. Otack är världens lön.

Jag säger bara en sak – det ska fan vara Tomte i dessa tider.

Rolf Waltersson

PS. Min text om Tomten kan nog närmast ses som ett kåseri.

Vad är då ett kåseri?

“Ett kåseri är en underhållande kortare text i tidning eller tidskrift. Termen kommer från franskans “causer” (samtala).
Kåseri är avsett att ibland framföras muntligt och skall därför vara talspråkligt. Det kan innehålla högt som lågt, överdrifter och underdrifter.
Själva poängen är att stora och allvarliga ämnen kan avhandlas i en sorglös ton.
Kåseri skrivs huvudsakligen i humoristisk och lättsam ton. Att tänka alltför djupa tankar om ett kåseri är inte nödvändigt.
Det kan vara lite överdrivet, roligt, smidigt och kan förstås vara underhållande, vilket det skall vara.
Språket bör vara lättsamt och enkelt. Ska man använda talspråk, svordomar och slanguttryck ska inte detta användas hur som helst.
Kåseriet ska belysa skribentens resonemang från egna erfarenheter. Om det till exempel är underhållande eller överraskande så är det positivt”.
-Kåseri som det beskrivs i Wikipedia.

You May Also Like