Grayson Lockner 33 år är uppvuxen i Maine och var kampanjledare för Bernie Sanders- kampanjen i 5 delstater under primärvalet för demokraternas presidentvals-nominering 2015/2016. eFOLKET var på plats under onsdagen den 18 april i ett fullsatt ABF-Eskilstuna och fick en pratstund med Grayson. Intervjun gjordes på engelska och är översatt till svenska i efterhand.
Du är nu i Sverige på en intensiv turné på en månad för att stödja Vänsterpartiet inför den svenska valrörelsen genom att lära ut de kampanjmetoder som var framgångsrika för Bernie Sanders och som du även lärde ut till det socialdemokratiska Labourpartiet och Jeremy Corbyn förra året?
– Ja, om jag räknar rätt är det 22 föreläsningar nu i april över hela landet. Jag är inbjuden på initiativ av Vänsterpartiets underorganisation Zetkin Foundation i Malmö, Det är de som tillsammans med alla partiets distrikt anordnar den här utbildningen. Tanken är att jag ska lära och peppa partiet hur man pratar med människor och vad man ska fokusera på för att nå ut med sitt budskap.
Uppenbarligen fungerade kampanjmetoderna även på en partikultur som i England där det mer handlar om partipolitik än personlighetsfrågor? Även om England precis som USA är uppdelad på enmansvalkretsar?
– Ja, i Storbritannien gick Labours volontärer ut varje dag för att möta de brittiska väljarna och basunerade ut sitt budskap via video, text och bild. Strategin var att sätta in valresurserna på rätt valkretsar, antingen i de kretsar där man kunde plocka röster från ett annat parti, eller där man hade starka fästen. Till sin hjälp använde vi en kombination av modern teknik och gamla hederliga metoder.
Vilken roll spelar sociala medier?
– Sociala medier kommer att spela en stor roll i höstens val i Sverige. Men folk är samtidigt skeptiska. Det är mer trovärdigt och övertygande att mötas ansikte mot ansikte. Det är den mest effektiva kampanjmetoden. När det sedan gäller själva väljarmötet så är det viktigare att hålla ögonkontakten och lyssna än att predika för den du möter.
Alla valrörelser har sin egen logik, tema och inramning och om vårens utspel och tonläge kommer den för vänsterpartiet handla mycket om jämlikhet och social rättvisa, medan många andra partier lägger mycket fokus på trygghet eller snarare avsaknaden av trygghet. Trygghet är just ett sådant ord som kan betyda olika saker för höger och vänster inom politiken. Hur ser du på den problematiken?
– Det är sant, och vänstern ska inte vara rädda för att använda dessa olika värderingsord som trygghet, jämlikhet och rättvisa i sitt kampanjarbete. Men man ska göra det utifrån sin egen värdegrund. Och på sina egna villkor. Det är något som jag anser är en viktig del i vad som fungerade med Bernies och Corbyns kampanj. Men viktigast av allt är att de värderingarna ska kopplas till konkreta saker och hårda förslag annars blir det bara tomma ord som inte övertygar någon när man möter väljarna i en valrörelse.
Den kampanj-metodik som nu lärs ut här i kväll byggde framgången för de manliga kandidaterna Bernie Sanders och sedan även för Labourpartiets Jeremey Corbyn. Inför höstens senat och kongressval i USA november i år så är det rekordmånga kvinnor som ställer upp på demokraternas sida. Skulle du vilja säga att den kampanjmetodiken du lär ut är könsneutral?
– Ja det skulle jag säga. Visserligen är det tuffare i dagens USA för kvinnligt ledarskap att göra sig gällande men i princip vilken kvinnlig demokratisk kandidat som helst skulle kunnat vinna presidentvalet förutom just Hillary Clinton. Anledningen till det är att Hillarys bakgrund och profil som en insider och makthavare i Washington gjorde henne till en kandidat som förkroppsligade det som en proteströrelse mot korruption och handlingsförlamning vänder sig emot. Du behöver förkroppsliga det budskap du vill framföra. Om du inte gör det så faller din trovärdighet och folk slutar lyssna på vad du har att säga.
När det gäller en valrörelse och kampanj så ansluter nya medlemmar och aktivister. I USA brukar man prata om det “new fresh horses” och det har förekommit en stor debatt kring om dessa nya hästar även när kampanjarbetet är över ska kunna bli arbetshästar inom partiorganisationen. Hur ser du på den frågan?
– I grund och botten ser det olika ut i olika delar av landet precis som jag antar det finns även här i Sverige. Det handlar om lokala partikulturer och traditioner. Om den lokala partiorganisation är öppna nog att ta emot nya och peppade aktivister eller ej. Det är också en av de viktigaste frågorna som Bernie Sanders själv ofta för fram och arbetar för. Verklig politisk förändring tar tid och sker nerifrån och upp, inte tvärtom. Allting börjar av att människor samlas för en gemensam idé eller för stöd för ett motstånd. Vi lär känna varandra och varför just vi är här precis som vi gör nu här i kväll. Det är där och då det börjar.
Fredrik Strömqvist