Bild från orebrolan.vansterpartiet.se

Förhoppningsvis kommer V att stå upp för en framtid för arbetarrörelsen

Den i fredags (11 januari) lanserade överenskommelsen mellan Centern, Liberalerna, Miljöpartiet och Socialdemokraterna kommer med största sannolikhet inte att få grönt ljus från Vänsterpartiet. Detta är den information eFOLKET har tillgång till i skrivande stund (söndag kväll).

Vänsterpartiets ståndpunkt baserar sig på uppgörelsens uppseendeväckande konstruktion i förening med det politiska innehållet.

C och L har pressat fram ett handlingsprogram som i de flesta frågor går stick i stäv med arbetarrörelsens ståndpunkter: Skatten ska sänkas för välbeställda, anställningstryggheten försämras, hyrorna ska höjas, arbetsförmedlingen ska privatiseras, de privata bolagens vinster inom skola och omsorg ska få fritt fram, a-kassevillkoren skall försämras, företag utan kollektivavtal skall bli berättigade till statliga bidrag, med mera.

Samtidigt skall C och L inte sätta sig i regeringen, utan som “stödpartier” utifrån bevaka att den borgerliga politiken genomförs. Öppet tillstår man att de två borgerlig partiernas “utanförskapet” ska möjliggöra en okomplicerad återgång till samarbete med M och KD.

Dessutom ingår i uppgörelsen en klausul om att V ska hållas utanför varje form av inflytande. Om V trots det politiska innehållet och uteslutningsklausulen släpper fram en bakbunden Löfvenregering innebär det att man säger ja till arbetarrörelsen och vänsterns politiska kapitulation och förnedring.

Förhoppningsvis inser V-ledningen att en opposition mot nyliberalismen, för arbetarrörelsens del, är det enda rimliga, med tanke på den parlamentariska situationen. Och att utomparlamentarisk arbete och mobilisering mot borgarpolitiken måste bli A och O framöver.

Vad gäller den visions- och principlösa S-ledningen förhåller det sig säkert så att eftergifter högerut inte upplevs som vare sig problematiska eller oangenäma. Men för alla socialdemokratiska medlemmar, som är av uppfattningen att partiet ska stå upp för arbetarpolitik, blir ett nej till kapitulationen, från Vänsterpartiets sida, säkert välkommet. Detta nej kan rädda rörelsen undan undergång, och kanske bli början till en ny, bred och offensiv, samling underifrån.

 

You May Also Like