Roja Mahmoudi talar om kampen i Iran. Foto: Rolf Waltersson.

Internationellt på Internationella Kvinnodagen på ABF i Eskilstuna

Den 8 mars, på Internationella Kvinnodagen, arrangerades på ABF i Eskilstuna en serie intressanta föreläsningar. Två av dom handlade om kvinnornas situation och kamp i Afghanistan och Iran. Denna del av arrangemanget stod Vänsterpartiet för.

Fatemeh Khavari föddes i Iran 2001. Hennes föräldrar var flyktingar från Afghanistan. Hon berättade nu på ABF om de afghanska kvinnornas kamp.

Fatemeh Khavari, här flankerad av till vänster Irena Tyszko och Roja Mahmoudi. Och till höger av Helena Harilena Andersson Tsiamanis.

I Sverige var hon med och grundade organisationen Ung i Sverige 2017. Organisationen grundades av ungdomar med rötterna i Afghanistan och målsättningen var bland annat att förhindra utvisningar av de nyanlända ungdomar till Afghanistan. Kampanjen pågick hösten 2017. Fatemeh var ofta ensam flicka men valdes till ledare och åtnjöt full respekt från pojkarna.

Talibanernas återkomst till regeringsmakten har inneburit att de afghanska kvinnorna åter förlorat vad de tillkämpat sej. När de återtog makten skickades signaler ut att de skulle skulle skala bort de värsta och extremaste uttrycken för sin patriarkalism. Men långsamt och säkert har talibanerna nu introducerats allt hårdare och hårdare begränsningar för kvinnorna.

Förtrycket skärps. Flickor ska bara få gå ut sjätte klass. De som går högre utbildning ska få slutföra men inga nya årskullar ska få komma efter. I November 2022 beslutades att inga flickor får gå till gym, simhallar och nöjesfält. Simhallar och gym var naturligtvis innan dess segregerade. Men nu får kvinnor och flickor inte ens gå till segregerade simhallar och gym! Kvinnor får inte simma!

Bakom Fatemeh: bilder på flickor och unga kvinnor som dödats av talibanregimen.

Fatemeh har ständig kontakt med flickor och kvinnor i Afghanistan. Hon poängterade att hon inte ser sej som en som ger röst åt tystade kvinnor. Afghanistans kvinnor är inte tysta! De höjer sina röster trots att de riskerar allt. Dom går i spetsen för motståndet. Vi måste göra deras kamp känd.

När Fatemeh tog upp det faktum att afghanska flickor i Sverige lever under hot att utvisas med ett tv-team från TV4 och frågade varför inte TV4 konfronterar Migrationsverket blev teamet helt ställda.

Dom beslutade att göra det och omedelbart fick Migrationsverket kalla fötter och beslutade nu i januari 2023 att inga kvinnor som riskerar diskriminering och straff får utvisas. Migrationsverket har fått beröm för sitt beslut men Fatemeh ställer frågan; Varför ska man ha beröm för att man slutligen beslutar något som borde varit självklart från början?

Hon tog också upp hur slumpmässigt de afghanska flyktingarna behandlas. Själv fick hon snabbt undervisning i svenska och talar i dag flytande. Hon berättade om en jämnårig flicka som fortfarande måste anlita tolk eftersom kommunen vägrade att erbjuda undervisning så länge man inte har uppehållstillstånd.

Fatemeh pekade på att det faktum att kvinnor inte ska kunna utvisas inte innebär att alla afghanska flickor kan slappna av. Fortfarande pågår jakten, myndigheterna letar efter bevis för att flickorna kanske inte är födda i Afghanistan utan kan skickas till något annat land i regionen.

Roja Mahmoudi organiserade sej som ung mot förtrycket i Iran. 1979 störtades Shahen i ett folkuppror. Vänsterkrafterna var starka men manövrerades ut av det shiitiska prästerskapet under Ayatolla Komeinis ledning. En religiös diktatur tog form. Speciellt de etniska minoriteterna förtrycktes, Roja som är kurd organiserade sej i vänsterorganisationen Komala. 1987 blev situationen ohållbar för henne, hon måste ta sej ut ur Iran och på det sättet kom hon att hamna i Eskilstuna. Hon fortsatte att organisera sej för arbetarklassen, socialismen och mot allt förtryck. Hon är idag medlem i Vänsterpartiet.

Roja Mahmoudi Foto: Rolf Waltersson.

Den 16 september 2022 dödades en ung kurdisk kvinna av den iranska moralpolisen. Hennes slöja hade inte täckt hennes hår tillräckligt. Iran exploderade vi har fått se mobiliseringar över hela landet. Mest intensiva i kurdiska Iran och i Baluchistan.

Roja berättar att 28 000 demonstranter har fängslats, 2 700 har dödats. Avrättningar har genomförts. Fångarna utsätts för systematisk tortyr.

Men Roja pekar på ljuset i mörkret. Hon berättar att folket förstår att ena sej mot förtrycket och lämnar religion och etnicitet utanför. Man får tro vad man vill och ha olika kultur, man kan ändå kämpa tillsammans för att få bort den här regeringen.

Roja nämner också att även nu finns det dom som vill stjäla ett framtida Iran från det kämpande folket. Det finns fortfarande rojalister, anhängare till den tidigare shahens son som nu hoppas att kunna ta upp sin fars krona och styra det iranska folket. Dessa krafter måste man se upp med. De har litet stöd inne i Iran, men utomlands, t.ex. i USA har de resurser. Pengar som shahen stal när han stack från landet, man har tv-kanaler och lobbyverksamhet.

Roja vände sej också mot dem som hela tiden försöker sprida idén att regimen kan reformeras. Enligt Roja måste den Islamska republiken med dess präststyre bort. Inga kompromisser!

Efter Fatimehs och Rojas anförande fanns det tid för frågor. Det stod klart att deras tal gjort stort intryck på den talrika publiken.

Foto: Rolf Waltersson
Text: Peter Widén

You May Also Like