Insändare: Ska alliansen få rasera arbetsmiljöarbetet – igen?

När alliansen styrde lade de ner Arbetslivsinstitutet, som var världsledande på arbetsmiljökunskap. Sedan dess har IF Metall kämpat för att återupprätta det viktiga arbete som institutet gjorde.

Nu har den socialdemokratiskt ledda regeringen äntligen fått den nya myndigheten för arbetsmiljökunskap, MynAK, på plats, som ska sprida kunskap om arbetsmiljö. Då meddelar allianspartierna att de tänker lägga ner den nya myndigheten om de får makten efter höstens val. Det vore ett hårt slag mot industriarbetarnas hälsa och säkerhet.

Regeringen har under den här mandatperioden gett arbetsmiljöverket mer resurser för att anställa fler arbetsmiljöinspektörer. Socialdemokraterna vill även stärka rätten till utbildning för skyddsombud, och att regionala skyddsombud ska få tillträde till fler arbetsplatser. Dessutom vill de att fler ska få tillgång till företagshälsovård.

Vi behöver politiker som satsar på vår arbetsmiljö, inte sådana som prioriterar stora skattesänkningar för de som redan har mycket. Ingen ska behöva dö av eller skada sig på jobbet.

Mona Agnefeldt, huvudskyddsombud IF Metallklubben ABB i Västerås
Matz Lönn, huvudskyddsombud IF Metallklubben ABB i Västerås
Matti Mäenpää, huvudskyddsombud IF Metallklubben ABB i Västerås
Peter Lindblom, huvudskyddsombud IF Metallklubben ABB i Västerås
Ove Johansson, huvudskyddsombud IF Metallklubben ABB i Västerås​

Liknande artiklar:
Socialdemokraterna har nu presenterat en omfattande handlingsplan för en trygg arbetsmarknad. Den innehåller 40 förslag
Sossar gör konservativ propaganda Mottagandet gynnade kommuner Lita inte till omvändning I ledaren nr 15
Vi har tidigare i eFOLKET skrivit om att Caroline Holmstedt lämnat Eskilstunas Socialdemokratiska Arbetarekommuns styrelse
Socialdemokraterna har varit –  och är –  ryggraden i den svenska demokratin. De borgerliga, främst