Insändare: Rösta för din trygghet på jobbet

Många generationers fackliga och politiska kamp har gett oss sådant som vi i dag lätt tar för givet. Arbetsmiljölagar, anställningsskydd, ekonomisk trygghet när vi blir av med jobbet och mycket annat. Mycket måste dock fortfarande bli bättre. IF Metall ställer därför tuffa krav i valet.

Vi vill ha ökad trygghet i och mellan jobben, vi ska ha rätt att vara sjuka tills vi blir friska och vi kräver att ingen ska behöva dö av jobbet. Det här är krav som Socialdemokraterna lyssnar på. Det märks i den handlingsplan för trygga jobb som de går till val på. De vill att fler ska få tillgång till företagshälsovård. Regionala skyddsombud ska få tillträdesrätt till fler arbetsplatser. Arbetsgivare som inte tar itu med stress hos de anställda ska straffas. Socialdemokraterna vill också avskaffa anställningsformen allmän visstid, den mest otrygga anställningsformen av alla.

Tyvärr har högerpartierna en helt annan inställning till trygghet i arbetslivet. Från alliansen och SD kommer förslag om att försämra turordningsreglerna i lagen om anställningsskydd, lägga ned myndigheten för arbetsmiljökunskap, skära ner på Arbetsmiljöverket, försämra a-kassan och lagstifta om låga löner. Det är tydligare än någonsin att högern går arbetsgivarnas ärenden i riksdagen.

Den nionde september kan du välja väg. Rösta på någon som lyssnar på våra krav. Rösta för din trygghet.

Robert Fredriksson Avdelningsordförande IF Metall Mälardalen
Joakim Rönnberg Valledare IF Metall Mälardalen

You May Also Like