Immunisering, men inte bara mot virus – En kubansk betraktelse

Michel E.Torres – Corona

“King, du vet, jag är biolog.” Så inleddes ett budskap som spreds med virusfart på sociala nätverk, framför allt Whatsapp. Många delade vidare, uppriktigt oroade av de frågor “biologen” ställde om Kubas strategi mot Covid-19

Sen kom Laura, “hon från Calixto”. Om Kings biolog givit henne akademisk status, så kom nu ett nytt budskap som tog om från början och hävdade att det kom från en offentlig inrättning, nämligen Calixto Garcia sjukhuset.

Det nya budskapet ifrågasatte inte längre regeringens strategi, men förvanskade fakta och manipulerade information för att ge intryck av att regeringen inte hade kontroll över hur många coronafallen var, och inte informerade om allt.

“Viruset är ute på gatan” sa Laura (Calixto) och la till några alarmerande meningar, för att skapa panik och hysteri bland hennes “nätlyssnare.”

Smöret på moset var det tredje budskapet som också spreds på nätet i virustakt, men nu liknade det mer en skakande “science fiction radioshow”. Det var inte längre tal om påstådda brister i Kubas hälsovårdssystem eller om regeringens försumlighet.

Nej, nu handlade historien om kriminella, utklädda till läkare, som polisen var på jakt efter. Dessa påstådda kriminella skulle ha tagit sig i land i Kuba med båt, för att lura befolkningen, och istället för botemedel de infektera dem med sars-Cov 2.

Allt detta skulle vara komiskt om det inte vore för att Kuba (och resten av jordklotet) står inför en pandemi som redan har tagit tusentals liv. Men skulle något sådant förekomma skulle polisen ta hand om det, som lagen bjuder.

Lagen fastställer straff mellan ett och fyra år för “spridande av falska nyheter eller illasinnade varningar för att skapa oro och missnöje , eller störa livet på offentlig plats”.

Internet och användningen av mobiler innebär, förutom uppenbara fördelar, att användare hamnar i ett sammanhang där det är gott om bluffmakare med “falska nyheter”. Denna sårbarhet måste snabbt bemötas av våra medier med sanning och uppmaning till medvetenhet för att kunna skilja på falska uppgifter och sanna från legitima källor.

Så, bry er mer om Francisco Duran än Laura (hon från Clixto). Låt oss hoppas att när denna pandemi är över så kommer Kubas folk att vara immunt inte bara mot viruset utan mot detta andra gissel, desinformation, “falska nyheter”. Då kommer vi att stänga till denna stora historiska fiende som alltid letar efter vägar för att inympa sitt gift.

Översättning: Eva Björklund

Källa:, internet@granma.cu 20200408

You May Also Like