Foto: Rolf Waltersson

Idrott och pengar

Fotbolls-VM har startat. Till glädje för alla som älskar fotboll. Ännu gladare är nog de som älskar pengar högst av allt.

I dagens nummer av Aftonbladet (18 juni) kunde jag räkna in 10 (tio) helsidor med spelreklam. Och det var reklambudskap som tog fasta på just fotbolls-VM. Flera är de spelare och andra “kändisar” som säljer sin själ till speljävulen genom att ställa upp som “ambassadörer” för de olika spelbolagen. För alla vet vilket helvete spelandet och spelberoendet ofta leder till för de som fastnar i speljävulens klor.

Utöver de 10 helsidorna spelreklam i Aftonbladet finns en helsida med reklam för godis och VM, vad nu godis har med fotboll att göra. Längst nere till höger på sidan framgår att godisföretaget är “Officiell leverantör till herrlandslaget”, vad nu detta innebär. Så nu vet vi det – fotboll och godis hör ihop. Jag antar att det är pengar som är den gemensamma nämnaren.

På stan hittade jag idag en stor reklamaffisch för CocaCola där man också knyter an till fotbolls-VM. Längst nere till höger ser man att det är något slags samarbete mellan CocaCola och SvFF (Svenska fotbollsförbundet). Så nu vet vi det – även fotboll och CocaCola hör ihop. Antar att det är pengar som är den gemensamma nämnaren här också.

Till sist en fundering. Det pratas i dessa tider om vikten av en “fri och oberoende press”. Hur “fri och oberoende” är man om man i stor utsträckning lever på pengar från spelannonser? Man biter inte den hand som föder en – brukar det heta. Hur angelägen kan man tänkas vara på en tidning som lever på spelbolagens annonspengar, att gå in och granska spelbolagen och deras affärer? Och när jag tänker efter – jag tror inte jag sett någon tidning, i alla fall inte Aftonbladet, som granskat och skrivit något avslöjande om spelbolagen och många av deras halv- och helskumma affärer i “skatteparadis” som Malta.

Jag kommer osökt att tänka på Ivar Lo-Johansson och hans pamflett “Jag tvivlar på idrotten” från början av 1930-talet. Redan då såg han, och varnade för, den ökande kommersialiseringen inom idrotten. Och då var kommersialiseringen en svag bris jämfört med dagen orkanvindar.

Förresten Sverige vann med 1-0. Målet gjordes på straff.

Rolf Waltersson
Eskilstuna

You May Also Like