I huvudet på en Sverigedemokrat

Om detta kan man läsa i Nyheter24.

“Vänster-luder räknas inte som kvinnor”

“Olof Palme är en bra kommunist…död alltså”

“Det är äckligt att vi normaliserar könsdysfori. Att vara trans är INTE och kommer ALDRIG vara normalt, det är bokstavligen en mentalsjukdom. Om vi inte vill att den västerländska civilisationen ska dö ut måste vi kämpa för våra kristna värderingar nu mer än någonsin”

Det här är exempel på inlägg som Sverigedemokraten Filiph Sandström, 19-åring från Mellerud, skrivit på Twitter de senaste dagarna.

Man kan bli upprörd och förbannad, men knappast förvånad. Det här är tongångar vi hör titt som tätt från Sverigedemokrater.

Nu är inte Filiph Sandström vilken Sverigedemokrat som helst. Han sitter som nämndeman i förvaltningsrätten i Göteborg utsedd av Sverigedemokraterna. Han sitter som domare och skall vara med att döma människor som är åtalade för brottsliga gärningar.

Som nämndeman ska man uppträda opartiskt utan fördomar och förutfattade meningar. Alla ska behandlas lika och dömas lika oberoende av om man är svart eller vit, kvinna, man eller transperson, kommunist eller centerpartist, nykterist eller alkoholist, direktör eller konduktör, miljonär eller fattigpensionär.

Det ska inte finnas minsta tvivel om denna opartiskhet som nämndeman. Har man förutfattade meningar om olika personer som hamnar inför skranket saknar man förmågan att döma enbart på sakliga grunder.

Tänk bara tanken att en kommunist, ett “vänsterluder” eller en transperson hamnar i rätten och Filiph Sandström sitter som domare. Då är man mer eller mindre dömd på förhand i hans ögon.

Man kan på goda grunder misstänka att det finns många andra också som av såna som Filiph Sandström skulle vara dömda på förhand.

Nyheter24 har även kontaktat Sverigedemokraternas ordförande för Västra Götaland Norra, Matheus Enholm. I ett mail skriver han:

“Det här är fullkomligt oacceptabla inlägg som inte på något sätt är förenligt med vad vi står för. Interna diskussioner är redan igång, och vi kommer att ta detta vidare för formell hantering”

Fan trot. Men det är väl vad man “måste säga” utåt, att det är “värderingar vi inte står för”.

Och dessa värderingar är väl desamma oavsett om man skriver ner dem på pränt och delar dem offentligt, som Filiph Sandström gjort, eller behåller dem inne i huvudet.

Rolf Waltersson

You May Also Like