Som villkor för att släppa fram Magdalena Andersson som statsminister krävde Vänsterpartiet en ordentlig höjning av pensionerna för de pensionärer som har de lägsta pensionerna. Det blev en uppgörelse som nu S, V och Mp står bakom.
Så sent som i söndags, bara några timmar före partiledardebatten i Agenda SVT2, presenterade M, SD, KD och L ett motförslag.
Detta har fått Annie Lööf (C) att gå i taket. Hon protesterar mot att “ytterkantspartier” får inflytande över pensionerna. Och hon kritiserar att man “rundat” riksdagens pensionsgrupp där det är sagt att alla pensionsfrågor ska göras upp i enighet.
En kort historia om riksdagens pensionsgrupp.
Riksdagens pensionsgrupp, som bildades 1994, bestod från början enbart av de partier som stod bakom den nya pensionsreformen. Det var S, M, Fp (nuvarande L), C och KD.
Vänsterpartiet ställdes utanför eftersom man var kritisk till pensionsreformen.
När S och Mp bildade regering 2014 bjöd S in Mp i pensionsgruppen. Man tycke väl det skulle se “pinsamt” ut om ett regeringsparti ställdes utanför pensionsgruppen.
Detta vållade ett ramaskri bland de borgerliga som hotade att lämna pensionsgruppen i protest mot att Mp fick vara med.
När Mp lämnade regeringen 25 november (?) 2021 blev Mp utkastad från pensionsgruppen, som nu åter består av enbart S, M, L, C och KD.
V, Mp och SD representerar nästan var tredje väljare. Noga räknat 29,94 procent röstade på dessa tre partier i riksdagsvalet 2018.
Dessa 29,94 procent av väljarna står alltså utan röster och representation när våra pensioner ska avhandlas. De står också utanför den information som pensionsgruppen får, till exempel expertföreläsningar om pensionsfrågor och annat.
Vad Annie Lööf nu kräver är att pensionsfrågorna skall tillbaka till pensionsgruppens förhandlingsbord:
“Pensionsgruppen kom till för 25 år sedan för att man inte skulle ägna sig åt valfläsk och sifferbingo. Det ska inte vara auktion kring pensionärernas inkomster, utan man ska veta vad som gäller…
Det viktiga nu vore att man kommer tillbaka till förhandlingsbordet (pensionsgruppen. Min anmärkning) Nu känns det som att det bara är Centerpartiet som är kvar som vill värna pensionssystemet på lång sikt…
Jag tycker att regeringen och ansvarig minister måste ta sig samman och vårda pensionsgruppen, det är mycket som står på spel”, säger Annie Lööf till SvD.
Sverige har idag cirka 300 000 “fattigpensionärer” som enligt EU:s norm lever under “låg ekonomisk standard”. Detta har inte pensionsgruppen kunnat lösa under sina 28 år. Pensionsgruppen har misslyckats. Den bör upplösas. Pensionsfrågorna ska inte avgöras i en “sluten” liten krets, de skall tillbaka till riksdagen och hanteras som alla andra frågor under öppenhet och debatt.
Nu är det som när en påve ska väljas. Pensionsgruppen sänder ut en vit röksignal som talar om att “nu har vi fattat beslut”.
Ett av pensionsgruppens senare beslut var att höja pensionsåldern.
Idag består pensionsgruppen av socialminister Ardalan Shekarabi (S) ordförande. Därutöver Fredrik Lund Sammeli (S), Teresa Carvalho (S), Maria Malmer Stenergard (M), Martina Johansson (C ), Bengt Eliasson (L), Hans Eklind (KD).
Alltså bara fem av riksdagens åtta partier. Om detta tycks inte Annie Lööf se några problem ur demokratisynpunkt.. Tvärtom, hon kräver att “ytterkantspartierna” ska hållas borta från pensionsfrågorna.
Och står man så extremt i mitten av den “breda mitten” som Annie Lööf gör är snart alla andra partier “ytterkantspartier”.
Lästips:
- Pensionsgruppen Regeringskansliet från Socialdepartementet – 10 mars 2022.
- Lööf: S och M hotar pensionsöverenskommelsen – SvD, 10 maj 2022.
- Delade meningar om Mp ska ingå i pensionsgruppen – Arbetsvärlden, 26 november 2014.
- V och SD vill lägga ner pensionsgruppen – SVT Nyheter, 25 maj 2021
- Riksdagens pensionsgrupp – En sluten krets som arbetar i det fördolda – eFOLKET, 21 april 2021.
Rolf Waltersson