FMV hävdar: Ministerstyre vid köp av luftvärn made in USA

Den politiskt betingade mångmiljardaffären speglar Hultqvists och krigsmaktens verkliga mål – att bevisa att Sverige är en lojal och i alla sammanhang trogen och pålitlig drabant till USA:s regering

Hur kan Sverige betala ett så högt pris för så lite och utan att ens några missiler ingår i affären? Den frågan ställer journalisten Gustaf Tapper i en artikel i Dagens industri den 9 november efter att regeringen beslutat att USA:s luftvärnssystem Patriot är det som ska upphandlas. Men att Peter Hultqvist går in och styr är ett brott mot regelverket.

I Sverige finns en tydlig rollfördelning vid inköp av krigsmateriel. Försvarets materielverk, FMV, hanterar inköpen på uppdrag av Försvarsmakten som listat ett antal krav som FMV ska utgå från. FMV, som är en civil myndighet, ska vid upphandling och val av leverantör utgå från prestanda och ekonomi och göra ett så kallat typval utan att ta någon hänsyn till Sveriges försvars- eller säkerhetspolitik.

– Men det som hände på tisdagen var att regeringen gjorde typvalet – Patriot – och sa åt FMV ungefär ”var så goda att handla upp de här grejerna”, skriver Dagens industri.

En av tidningens källor på FMV beskriver stämningen efter att regeringen klampat in på myndighetens område och beslutat om en affär som kommer att kosta skattebetalarna cirka 10 miljarder kronor:

– Det är en samling människor närmast i chock. Det har gått långt när personal på FMV talar om ministerstyre.

Dagens industri finner det märkligt att försvarsminister Peter Hultqvist motiverar beslutet med att Patriotsystemet ger Sverige förmåga att bekämpa ballistiska missiler och skriver något sarkastiskt:

–Visst, det stämmer om man nu råkar tro att hotbilden är gamla Scudmissiler och går igång på filmer från första Gulfkriget 1990 – 1991.

Men nu handlar det om att möta missiler med en helt annan prestanda. Flera luftvärnsexperter i Västvärlden som Di hänvisar till menar att inte ens den senaste och modernaste varianten av Patriotmissil har kapacitet att vara något verkningsfullt skydd mot eventuella angrepp från Rysslands modernaste ballistiska robotar.

Det återstår att se vad som kommer ut ur det här. Men om regeringen har bedrivit ministerstyre som vägletts av politiska motiv kan det nog bli en besvärlig debatt att hantera även om de borgerliga partierna denna gång antagligen inte kommer att ha ett så högt tonläge.

Tommy Jansson

You May Also Like