Honduras: Högerextrema mördarband pekar ut den förre presidenten Manuel Zelaya som första mål

Dick Emanuelsson om ett underrapporterat aktuellt skeende

TEGUCIGALPA / 2017-12-18 / Igår mottog vi, från en källa inom Honduras väpnade styrkor en kommuniké om att ´Honduras Paramilitära Väpnade Styrkor´ (FAPH) hade bildats. I sitt meddelande, daterat den 15 december 2017, uppges att det första militära målet utgörs av den förre presidenten i Honduras, Manuel ’Mel’ Zelaya Rosales, samordnare för Oppositionsalliansen mot Diktaturen.

I sin kommuniké anklagar FAPH de väpnade styrkorna och polisen för vara delaktiga i det landsomfattande protestupproret mot valfusket som pågår och som leds av ”ledarna för Honduras´ vänster”. FAPH ger de uniformerade ”48 timmar för att ta kontroll” över landet.

Politiker och generaler skakade
Bakom den frasen döljer sig en ökande irritation och oro från fascistiska krafter inför den mindre revolt som flera polisgrenar genomförde för tio dagar sedan. Ett snabbt växande antal poliser förklarade att de vägrade lyda order att attackera folket som getts av deras befäl och som var och är regeringens politik. – Vi tillhör också folket som lever under samma usla villkor, hävdade de. Flera av poliserna gick samtidigt ut i en hungerstrejk. Den enorma folk- och proteströrelse som har vuxit fram över hela landet solidariserade sig med poliserna som fick både mat och vatten av den del av folket som polisen och militären har attackerat med alla till buds stående medel.

Händelserna skakade regeringen och generalerna. Dessa skickade omedelbart sina representanter för att övertyga den revolterande polisen att återgå till arbetet och repression genom löften om förbättring av löner och arbetsvillkor. Till sist lugnade situationen sig men lämnade en mycket allvarlig tankeställare för den Faktiska Makten i Honduras.

César Flores var en av den revolterande polisernas talesmän. Han mördades när han var på väg hem från sitt arbetspass en vecka efter revolten. Honduranerna säger att han mördades av egna eller av de som till varje pris vill krossa folkrevolten. En polis som allierar sig med folket kan inte försvara oligarkins och USA:s privilegier respektive intressen i Honduras.

Dick Emanuelsson 171218

Länk till version på spanska

You May Also Like