Honduras demokratiskt valda president Xiomara Castro hotas av militärkupp. Foto: Twitter Xiomara Castro.

Hög militär pekar ut USA-lierade kollegor som konspirerar för en ny kupp i Honduras

El Libertador 28 augusti 2023 – Artikeln, som tidigare varit publicerad på Svensk-Kubanska Föreningens hemsida, har översatts av Zoltan Tiroler.

Chefen för de väpnade styrkornas gemensamma stab, viceamiral José Jorge Fortín har offentliggjort namnen på de personer som nu organiserar en komplott i  hemlighet för att genomföra en statskupp mot president Xiomara Castro i Honduras.

Dessa militärer organiserar för närvarande i det fördolda en komplott för att genomföra en statskupp mot president Xiomara Castro.”  

Militärchefen pekade ut namnen under en ceremoni för flottstyrkan förra helgen, efter att han avslutat sitt tal pekade han ut konspiratörerna och gav dem ett meddelande:

Jag vill inte missa detta tillfälle att säga följande: general Hung Pacheco, nej till statskupper; general Isaías Barahonar, nej till statskupper; General Romeo Vásquez – känd för katastrofen [statskuppen 2009] – nej till statskupper; General Maldonado Gáleas, nej till statskupper!

Ha en bra vind och ett bra hav.”

Det bör noteras att viceamiral Fortíns agerande för att försvara lagen inte har fallit den pensionerade generalen Isaías Barroso Barahonar i smaken.  Isaías Barahonar, som sade att han “aldrig” hade sett militären bete sig som politiker eller militär som beter sig som politiker, utan att nämna att de väpnade styrkorna under de senaste 12 åren har spelat en nyckelroll i upprättandet och bibehållandet av diktaturen, som Xiomara Castro och hennes parti ”Libre” lyckades besegra i valen förra året.

El Libertador 28 augusti 2023 (ZT)

*******

Cubadebate 29 auguisti 2023 (Översättning: Zoltan Tiroler)

Folklig mobilisering för att försvara demokratin

Tusentals honduraner har kallat till en fredlig demonstration idag för att försvara landets konstitutionella ordning och ge sitt stöd till president Xiomara Castro, rapporterade lokala medier.

Demonstrationen har utlysts av Honduras president och kommer att kräva att den nya riksåklagaren och vice riksåklagaren för den allmänna åklagarmyndigheten väljs i nationalkongressen, rapporterade Canal 8 TV.

Det kommer också att vara ett tillfälle att bekräfta projektet att återskapa landet inför hoten om en ny statskupp av oppositionskrafter, som leds av partierna National, Patriotic Alliance och Salvador de Honduras.

Förra veckan fördömde de statliga myndigheterna agerandet från det självutnämnda oppositionella medborgarblocket, vars främsta mål är att destabilisera regeringen under ledning av Honduras första kvinnliga president.

Presidentens minister, Salvador Pastor, betonade att efter ansträngningarna att återupprätta den demokratiska ordningen, har misstankar uppstått om aktörer som försöker hindra statschefens arbete.

Pastor kommenterade hur denna grupp förstörde landets konstitutionella ordning och beskrev dem som cyniska och ironiska, eftersom de var ansvariga för den USA-stödda statskuppen 2009 mot den dåvarande presidenten Manuel Zelaya.

De var ansvariga för diktaturen och förstörelsen av offentliga institutioner, demokratisk ordning och rättsstatsprincipen”, sade han.

När det gäller valet av de nya myndigheterna i åklagarmyndigheten skrev kansler Enrique Reina på sociala nätverk att försvararna av det förflutna inte vill ha en åklagare som stöds av folket. De vill behålla straffriheten i landet.

Cubadebate 29 augusti 2023 (Översättning: ZT)

Vi behöver din hjälp!

eFOLKET som många andra föreningar har det tufft ekonomiskt just nu. Därför sträcker vi i eFOLKET ut våra händer till våra läsare och medlemmar och ber om ekonomiskt stöd framöver.

Du swishar eller skickar in valfri summa till oss:

Läs mer

Det är kritiskt för eFOLKET just nu då ekonomin har försämrats drastiskt. För att hinna hitta en mer långsiktig och hållbar lösning, ber vi er nu om hjälp!

Varje krona räknas! eFOLKET behöver din hjälp nu!

Varför ska jag stötta eFOLKET?

  • eFOLKET innehåller inga annonser.
  • eFOLKET är tillgänglig för alla.
  • eFOLKET är en röd grön, partipolitisk obunden tidning.
  • Vi drivs av läsare, av folket och med folket.
  • eFOLKET håller på att etablera ett bibliotek i våra lokaler på Norra hamn, Carl Skoglunds bibliotek, som ska digitaliseras.
  • Vi är arbetsgivare till fantastiska människor som behöver oss och vi behöver dom!
  • Vi vill bidra till mångfald och allsidighet i både det lokala och nationella medielandskapet.

Om du har funderingar kring någonting eller vill ha kontakt med oss maila oss på kontakt@efolket.se

Varje krona räknas! eFOLKET behöver din hjälp!

eFOLKETs Redaktion

You May Also Like