Gyttring. Foto: Peter Widén.

Gyttring på Royal

Folkmusiktrion Gyttring hade sett sett fram mot att få spela i Royals stora salong (biografsalongen) och att därmed kunna få en ännu större publik än den som fick rum när de förra året spelade på scenen i puben. Och de kan inte ha blivit besvikna, fullsatt i biografsalongen vilket betyder 270 åhörare.

Gyttring är nu ute på en julkonsert-turné med tonvikt på irländska julsånger. Men man bjuder också på ett block med svensk folkmusik, bland annat en slängpolska.

Ett set med US-amerikanska julsånger blev det också. Men tonvikten låg på irländska sånger. Som eFOLKET:s Micke Ström skrev i sin påannonsering om konserten så spelar Gyttring en mer lågmäld del av den irländska sångskatten än vad de flesta är vana vid att höra. Och vi måste instämma att det var intressant att ta del av denna del också.

Gyttring har tagit sitt namn efter “gytter”. Man menar att man spelar ett gytter av låtar och stilar. Trion består av Patrik Midelf , Robbin Ståhl och Erika von Knorring.

Patrik spelade under kvällen gitarr men mestadels cittern, ett dubbelsträngat instrument med rund kropp. Robbin växlade mellan gitarr, mandolin och låtmandola. Det senare instrumentet också med fem dubbelsträngar. Den kallas också nordisk mandola och togs fram i ett samarbete mellan folk- och världsmusik legendaren Ale Möller i samarbete med instrumentbyggarna Christer Ådin och Helge Ekvall. Just denna variant av mandola-familjen har alltså bara ett trettiotal år på nacken.

Erika von Knorring stod för sång, irländsk tvärflöjt och flöjt.

Gyttringmedlemmarna bjöd på sej själva i mellansnacken och publiken visade sin uppskattning. Bandet tvingades med högljudda applåder tillbaks på scenen för två extra låtar. Sista låten blev en sång som enligt Patrik Midelf gång på gång röstats fram som den bästa julsången och som enligt Patrik är en av de bästa kärlekssånger han hört. Låten är “Fairy tale of New York”, originalet framfört av Shane MacGowan i det irländska bandet Pogues. (som också var med och skrev låten) i duett med Kirsty McColl. Patrik och Erika framförde den med den äran och bandet avtackades med stora applåder.

Gyttring gav oss en dos från den irländska musikskatten som var ny för många, bland annat undertecknad.

Peter Widén

You May Also Like