Göken som lägger puckar i andras bon

Idag är det final i ishockey-VM i Slovakien. Mellan 10-26 maj har det spelats mängder med matcher i TV. Det har visats hockey i mer än 124 timmar i SVT1 och SVT2. Vissa dagar har det visats upp till 12 timmar ishockey i de båda kanalerna. Det är första gången på 30 år som public service köpt sändningsrätten till hockey-VM.

Många andra program har naturligtvis fått maka på sig. För när det gäller idrott får allt annat vika åt sidan. Till exempel ett program som “Fråga doktorn”, som har många tittare som nu är besvikna och känner sig överkörda. Ett program man kan titta på utan att ens vara hypokondriker.

Idrotten har högsta prioritet. Inte bara i TV utan överhuvud taget. I de flesta TV-kanaler och dagtidningar dominerar idrotten, eller har i alla fall ett väldigt stort utrymme.

I Aftonbladet, för att ta ett exempel, följer dagligen med en idrottsbilaga “på köpet”. Sidantalet varierar, från runt 12 sidor och upp till 32 sidor när det är som mest/värst.

Åter till public service och SVT. Hur mycket kostar kalaset? Ja det är inget man vill svara på från SVT. “Det är konfidentiellt. Om vi berättade det skulle vi inte få köpa en enda rättighet i framtiden”, säger Åsa Edlund Jönsson, chef på SVT Sport, till Expressen.

Jag som i min enfald trodde att öppenhet skulle vara en ledstjärna för just public service. Men när det handlar om pengar ska det tydligen vara ”locket på”. Ungefär som när man vägrade redovisa kostnaderna för Melodifestivalen.

500 miljoner! Notan för att få sända hockey-VM ligger runt en halv miljard! Det är bedömningen Jan Scherman gör när han beräknar hur mycket STV har betalat.

“Det är dina och mina pengar som betalar jätteaffären, och självklart borde SVT avslöja summan”, säger Jan Scherman till Aftonbladet. Jan Scherman har arbetat många år inom mediavärlden och har erfarenheter både från tidningsvärlden och från TV, så jag tror att han vet vad han talar om när han uppskattar sändningskostnaden till en halv miljard kronor.

Jag ska erkänna att jag “smygtittade” på ett par hockeymatcher och slogs av att det var så många kommentatorer. Vid ett tillfälle räknade jag till sammanlagt 7 kommentatorer under samma match.

Några satt vid arenan och refererade matchen. Andra dök upp i periodpauser och vid spelavbrott för att kommentera det vi med egna ögon nyss hade sett.

När jag kollar “Vem kommenterar hockey-VM 2019” ser jag att SVT har skrapat ihop ett gäng på sammanlagt 19 personer. Några har som uppgift att “kommentera det som sker på isen”. Sedan är det ”VM-studion i Stockholm” under ledning av André Pops, som till sin hjälp har både ”experter” och “gästexperter”.

I denna VM-studio vrider och vänder man på varenda “snedspark”, och man visar bilder från varje situation från minst 100 olika kameravinklar, och i slow motion. Heter det så? Man berättar varför matchen slutade som den slutade, och varför den inte slutade som man i förväg sagt att den skulle sluta.

Man behöver inte vara idrottshatare, för det är jag inte, för att tycka att det går till överdrift. Att idrotten är som en gökunge som puttar ut alla andra ungar ur boet.

Rolf Waltersson

PS. Den finska sisun segrade. Finland vann finalen mot Kanada med 3-1. Grattis Finland.

You May Also Like