Insändare: Ekot vill ha betalt för ingenting

Nu är det dags för Ekot på Sveriges Radio att fundera över sin så kallade “oberoende nyhetsrapportering”.

I och för sig ska man inte bilda sig genom “Public service” , men jag kan inte hjälpa att känna mig “hjärntvättad” varje gång jag är tvungen att lyssna på “Ekot” i P1 (resten av radiokanalen är acceptabel och intressant).

Eftersom jag stänger av så fort jag hör “Ekot” är det lika bra att lyssnarna slipper betala för denna “katastrofrapportering” – nyheter är något helt annat. Det börjar nästan alltid med en så kallad “terrorattack” i Amerikas nya “kolonier”, det vill säga Mellanöstern. Andra meningen är som oftast “IS tros ligga bakom attacken” eller “IS har tagit på sig ansvar” eller något liknande. Dagligen blir vi manipulerade så att vi tror IS (alltså ca 50 000 män) är den största faran för hela mänskligheten – medan kriminella storkapitalister under tiden spränger sönder och ruinerar land efter land, folk efter folk, skog efter skog, kultur efter kultur. “Kriget” i Syrien och krisen i Mellanhavet framställs som IS ansvar och många tror på det. Jag behöver inte förklara hur denna humanitära katastrof har börjat: Amerikas aggressiva “politik” med storkapitalistiska hyenor i spetsen (eller regeringen) orsakade inte bara krig och elände i snart 50 år världen över, utan förhindrar dessutom moralisk ansvarstagande från folket genom felinformation. Hela denna “nyliberala” procedur kallar Naomi Klein “Chockdoktrin”: principen är att skapa kaos och förvirring, slå sönder en rådande ordning på grund av falska anklagelser och rentav lögner, att föra krig mot en fiktiv “fiende” och offren samtidigt, bomba allt sönder till marken och sen bygga upp elände som “hjältar” genom egna investeringar och utan landets befolkning… Allt för en “supervinst”. Ingen är intresserad av det drabbade ländernas offer, värdighet eller framtid.

Allt går ut på att höja vinstmarginalen. Det gamla Kulturernas människooffer var försvinnande lite i antal och grymhet jämfört mot vad dagens “vinstoptimeringens Gud” kräver från sina “får”.

Ekot grundades på 1940-talet och behöver se över deras gamla rapporteringstraditioner angående “Ryssland”. Det är skrattretande hur Putin utmålas som “Stalin” och “Fara”. De verkliga farorna, som Klimatförändring, brutalisering av (sociala) media, dålig arbetsmiljö på grund av rationaliseringar osv, försvinner bakom denna uppblåsta hysterirapportering.

Låt Ekot själv betala för sin urusla rapportering. Då finns det hopp om bättring.

En som fortfarande tycker synd om Sverige

You May Also Like