Birger Schlaug, som har reagerat med bestörtning inför Miljöpartiets militaristiska nyorientering. Foto: Rolf Waltersson/eFOLKET.

Från läktaren och med plakatpolitik drev C och L igenom en fördubbling av försvarsanslagen

Artikelförfattare: Birger Schlaug.

Texten finns också på Birger Schlaugs blogg.

Från läktaren har L och C med hjälp av plakatpolitik – och utan makt på riktigt – drivit igenom 5 nya miljarder årligen till Försvarsmakten. 50 miljarder mer på fyra år. (5-10-15-20). Det är inte dåligt. När skolan, vården och rättskedjan går på knäna, när kostnaden för EU-medlemskapet kommer att öka med lika stora summor, När demokratin hotas inifrån.

Det är MP:s politiska ledning som i åratal anklagat partikamrater, som varit kritiska till regeringsmedverkan, för att vilja “sitta på läktaren” och “driva plakatpolitik”… Istället för att “ha makt på riktigt” genom att också som mycket litet parti sitta i regering och inte driva opinion för det man egentligen vill. Nu finns det flera generationer som inte har en susning om t ex MP:s ideologiska syn på militärt försvar och fredspolitik.

Nya medlemmar tillkommer utifrån dessa premisser och en röst för fred och nedrustning – fredsrörelsens röst i parlamentet – tystnar. Debatten blir fattigare och vägvalen färre.

Vad säger MP:s gräsrötter? Ska de medlemmar som slentrianmässigt och “lojalt” applåderar och gillar allt som partiledningen gör gilla också detta? Anser ni numera att ett grönt ideologiskt parti, som en gång bildades i reaktion mot de andra partierna, inte behövs?

På DN-debatt uttrycker Isabella Lövin – i en gemensam artikel med S, C och L – att hon snarast är stolt över att medverkat till att försvarsanlaget fördubblas under hennes tid i regeringen. På samma debattsida idag meddelas att staten inte klarar målet för hälso- och sjukvården – och häromdagen berättades att kommuner tvingas dra ner på skola och omsorg när staten inte tar det ekonomiska ansvaret för nyanlända som efter flera år ännu inte har arbete. De ökande utsläppen av klimatrelaterade gaser som den växande militära satsningen medför suddar ut effekter av flygskatt och laddstolpar. Så var det med retoriken om att klimatet kräver åtgärder NU.

Klyftorna hotar svensk demokrati, politiken som förs göder tillväxten av de högerextrema som ser demokratin som en parentes. Demokratin hotas inte av ryssen, utan av inhemska politiska prioriteringar. Allt medan Allan Widman, L, (med plats på läktaren) njuter av femtio nya miljarder till militären och försvarsminister Hultqvist myser.

Birger Schlaug

You May Also Like