Fotoutställning på staketet Lilla gatan i Torshälla. Där Bergströmska gården ligger. Foto: Rolf Waltersson.

Fotoutställning med gamla Torshällabilder

På staketet vid Bergströmska gården Lilla gatan i Torshälla sitter 14 gamla svartvita bilder. Bilder som visar lite av hur det kunde se ut i Torshälla från 1880-talet och en bit in på 1900-talet.

Jag kan lägga till att Bergströmska gården är där hembygdsföreningen “S:t Olofs gille” håller till. Där det finns mycket intressant att beskåda. Både gamla bilder och föremål. Bergströmska gården är en av de få byggnader som klarade sig undan den stora branden i Torshälla 1798. Men just nu i dessa coronatider är det stängt på Bergströmska gården.

Jag har fotograferat av några av utställningsbilderna. Solblänk, och att bilderna inte hänger helt slätt, gör att kvalitén är lite si och så. Men man ser ändå hur det kunde se ut på den tiden.

Bilderna och bildtexterna får tala för sig själva. Det jag vill lägga till är att på bilden “På promenad i Mormorstäppan vid Bergströmska gården…”, är det Bergströmska gården man ser på andra sidan staketet. Och staketet är det staket där fotoutställningen nu sitter.

Och bilden “Kvarnen och vattenfallet…” är värd en berättelse utöver vad man ser på bilden.

Det lilla huset med två skorstenar är Lill-Jans krog.

År 1776 besökte Carl Mikael Bellman Nyby bruk och Torshälla. I samband med det besöket satt han inne på Lill-Jans krog och skrev inledningen på Fredmans epistel 39:

“Storm och böljor tystna ren
himlavalvets matta sken
mer och mer försvagas
ren det börjar dagas”

—Carl Mikael Bellman, Fredmans epistel 39.

Vid bron intill Lill-Jans krog fanns en stor pil. Den sågades ner när bron byggdes om för ungefär 10-15 år sedan. Den pilen kallades “Bellmanspilen” med anledning av Bellmans besök i Torshälla.

Det finns dock de som betvivlar att pilen kan ha något med Bellman att göra. Det är så länge sedan, 1776, att pilen förmodligen inte fanns på den tid då Bellman var där.

Det kan vara så att “Bellmanspilen” är en efterkonstruktion, ett dåtidens fake news, för att skapa lite mera glans och fägring åt den store skalden och visdiktarens besök i staden.

Platsen mellan Lill-Jans krog och bankhuset, som man ser till vänster i bilden kallades för “byxhörnan”: Vid “Byxhörnan” samlades regelbundet stadens “kloka gubbar” för att diskutera och lösa all världens problem, stora som små.

Utöver de svartvita utställningsbilderna lägger jag till en bild från Eskilstuna Stadsmuseums arkiv där man ser den stora “Bellmanpilen” till vänster. På andra sidan bron ser man Lill-Jans krog. Den bilden är tagen före 1956, för då revs krogen.

Rolf Waltersson

You May Also Like