eFOLKETs antimilitaristiska banderoll speglar ett mycket aktuellt och oerhört viktigt kampområde för en genuint rödgrön folkrrörelse. Foto: Gunnar Gustafsson.

Första Maj i Eskilstuna: Vänstern framåt – S på väg att utraderas som folkrörelse

Det fanns en tid då Socialdemokraterna, SSU, fackföreningsrörelsen, Hyresgästföreningen, Unga örnar med flera av arbetarrörelsens grenar i Eskilstuna fyllde hela Fristadstorget vid Första-Maj-tågets avgång. Ja, ofta räckte Fristadstorget inte till! Samlingar inför demonstrationen fick organiseras parallellt också på Biblioteksplan och Järntorget. Ibland var det 10 000 som tågade till Folkets Park, och det kunde hända att där samlades till själva mötet upp till 20 000. Eskilstunabor som tillsammans manifesterade att de tillsammans ville kämpa för ett mer jämlikt folkhem. Och att de alla i någon mening uppfattade att i den kampen stod klass mot klass.

Då var också valborgsmässoafton kvällen då rörelseaktivisterna i Folkets hus färdigställde plakat och ställde fram fanor och banderoller. Idag existerar inte Folkets Hus. Det gör inte heller den socialdemokratiska Eskilstuna-tidningen FOLKET. Den såldes till liberala Eskilstuna-Kuriren, som för fyra år sedan lade ner den.

Existerar gör inte heller Folkets Park. Och i stadshuset regerar en ny generation S-politiker, låtsas-socialdemokrater, tillsammans med högerpartiet moderaterna.

I år uppgick inte antalet deltagare i S-tåget till 170. På torget talade ministern Anders Ygeman, som efter att ha sjungit Internationalen i Eskilstuna återvänder till Stockholm för att, tillsammans med de borgerlig partier som S lierat sig med, dunka igenom en av Sveriges kapitalister beställd strejkförbudslag. En lag som kommer att öppna upp för avtalsshopping och arbetsgivarstyrda “fackföreningar”.

Det är naturligt att vänstern i den rådande situationen går framåt. I år samlade vänsterns Först-Maj-demonstration närmare det dubbla antalet deltagare, jämfört med S. Vänsterpartiet, som var huvudarrangör, står idag för en politisk inriktning som motsvarar ungefär socialdemokraternas på 70-talet. Vilket har medfört att många socialdemokrater som givit upp hoppet om S söker sig till V.

eFOLKETs Peter Widén

Det som kommer att krävas om V skall kunna uppfylla rollen som central politisk kraft i de strider för jämlikhet, miljö och fred som vi står inför, är att partiet tar ytterligare steg i riktning mot socialdemokratins socialistiska och internationalistiska rötter! I riktning mot Rosa Luxemburgs och Karl Marx socialdemokrati.

I årets vänsterdemonstration deltog eFOLKET. En av tidningens redaktörer, talade på förmötet på Fristadstorget om nödvändigheten av att resa motstånd mot låtsas-socialdemokraternas och borgarnas anti-strejklag.

Solidaritet med Kuba. Foto: Gunnar Gustafsson.

Representanter för vänsterpartiets kommunpolitiker och ungdomsförbund höll tal, liksom representanter för den kurdiska vänstern. Svensk-Kubanska Föreningen spred information om Kubas samhällsbygge och om USA-regeringens hatiska blockadpolitik mot Kuba.

Huvudtalare var Vänsterpartiets talesperson inom området ekonomisk politik.

Mötet andades optimism. Säkert kan man fördubbla antalet deltagare till näst Första Maj. Men de strider som förestår kommer att ställa stora krav. Vi har alla ett ansvar, och är det något vi inte har råd med så är det sekterism. Samtidigt behöver vi en genomtänkt och tydlig socialistisk, internationalistisk och anti-militaristisk klasskampsinriktning. Med en genuint röd-grön folkrörelse ska vi ta kamp mot de giriga kapitalisterna, de våldsbejakande militaristerna och de hänsynslösa miljömarodörerna – för vår och vår planets och för kommande generationers skull.

Socialdemokrat, anti-militarist och Kuba-vän i Eskilstuna

Ulla Andersson i talarstolen. Foto: Jimmie Uppa
Vänsterns demonstration gick genom Nyfors. Foto: René Forsman

.

 

 

 

 

 

You May Also Like