Biblioteken sitter på en värdefull kulturskatt – frågan är om denna skatt ska vara tillgänglig för allmänheten…

Flera bibliotek gömmer undan vinylskivorna

De senaste åren har intresset för gamla vinylskivor skjutit i höjden – oklart varför, det kanske handlar om nostalgi. När nu intresset för vinylskivor ökat ställs biblioteken inför ett svårt val – låsa in eller göra tillgängliga. Det rapporterar Sveriges Radio.

Risken är naturligtvis att dyrbara rariteter kan få fötter om de ställs fram och görs tillgängliga för allmänheten. Å andra sidan är det ju faktiskt vi skattebetalare som en gång i tiden gjort det möjligt för biblioteken att köpa in dessa vinylskivor.

Sveriges Radio har kollat runt bland olika bibliotek runt om i landet för att se vilka regler som gäller – och det varierar. På somliga bibliotek går det bra att låna vinylskivor, förutsatt att man har ett lånekort. På andra bibliotek för man nöja sig med att sitta i en fåtölj inne på biblioteket och lyssna på skivan i hörlurar.

200 kronor i straffavgift

Eftersom en del rariteter kan vara riktigt värdefulla finns det risk för att låntagarna inte lämnar tillbaka skivorna, utan hellre tar straffavgiften på ca 200 kronor för icke återlämnat material. Låntagaren kan sedan tjäna en rejäl slant på att sälja skivan/skivorna vidare.

60- och 70-tal är eftertraktat

Framförallt är det pop- och rock-skivor från 1960- och 1970-talen som kan vara värdefulla. Ett samlingsalbum (med olika artister) från 1980-talet har till exempel inte något speciellt värde, om ens något.

Läs också: Rekordhög efterfrågan på vinylskivor

You May Also Like