Helsidesannonsen i Aftonbladet. Andra bilder som Nordax använder sig av i marknadsföringen av “16 weeks of Kjell” kan hittas bakom lästipslänken. Foto på annonsen: Rolf Waltersson.

Finns Kjell?

Mina ögon faller på en helsidesannons i Aftonbladet med en bild på “Kjell” och texten:

“16 WEEKS OF KJELL”

Har du svårt att stå emot “super deals” och “pangerbjudanden”? Kommer du alltid ut ur butiken med mer än vad du hade tänkt dig? Eller fyller du varukorgen i mobilen när du har lite svårt att somna?

Det är lätt att fastna i dåliga vanor, men det är aldrig för sent att bryta dem. Testa “16 Weeks of Kjell” – ett ekonomiskt “bootcamp” som hjälper dig minska shoppingsuget och samtidigt få bättre koll på din ekonomi – utan att det blir tråkigt. Anta utmaningen här: Nordax Bank.

Jag är sjukligt misstänksam av mig. Inte minst när det gäller reklam. Så jag blir nyfiken. I det här fallet får jag impulsivt “onda aningar” och anar “ugglor i mossen”. Vad handlar det här om?

Jag börjar med en språkspaning. “Bootcamp”. Det betyder träningsläger för nyinryckta soldater.

Redan här förstärks mina “onda aningar”. Jag går in på Nordax Bank för att kolla vidare och läser:

Min grej (Jag antar att det är Kjell som talar, min kommentar) som PT (personlig tränare) är att pusha och backa dig för att du ska nå dina mål. Vi fokuserar stenhårt på dina behov, dina förutsättningar … och dina drömmar!

Hur ser ditt ekonomiska jag ut? Alla hanterar stålar på sitt eget sätt. Därför innehåller mitt program Hälsonomikollen som ger dig bättre självinsikt kring ditt förhållande. till pengar…”

Det avslutas med; “Är du redo att acceptera Kjellenge?”. Nu trillar polletten ner. “Kjellenge”, en ordvits på engelskans “challenge”, som betyder utmaning. Tänk vad de kan, de där reklammakarna och PR-grabbarna. De vet hur en slipsten ska dras.

Därefter erbjuder den personlige tränaren Kjell “16 veckors utmaningar”. Därav rubriken i annonsen “16 weeks of Kjell”.

Första träningspasset – “Goal Setting. Förstra challengen eller kjellengen. Sätt dina sparmål för bootcampet”.

Andra passet – “Self Reflection. Hur påverkar pengar dig och ditt mood? (Mood är engelska och betyder humör, min anmärkning).

Jag hoppar till sjätte passet – “Cash Bulking. Börja tjäna extrapengar och bygg ekonomisk styrka”. (Cash Bulking är också engelska och betyder att du drar in mer cash än vad du spenderar. Och “cash” betyder stålar, kontanter eller pengar. “Cash is king” som det heter i finansvärlden).

Pass nummer åtta – “Temptation Test. Ta kontroll över pangpris-reflexen och sänk ditt EMI!”. (“Temptation” är engelska och betyder “frestelse”. Och EMI ska väl vara en parafras och anspelning på BMI, som ju är ett mått på övervikt. Att EMI då är ett mått på ekonomisk övervikt. Lite putslustigt må jag säga. Men är ekonomisk övervikt positivt eller negativt?).

16:e och sista passet med Kjell – “Final Push. Njut av lugnet, dags för nedvarvning och avslappning med Kjell”.

Nu är man i mål och står emot både “super deals” och “pangerbjudanden”. Nu börjar man “dra in mer cash än vad man spenderar”.

När jag ser alla bilderna på Kjell undrar jag – finns Kjell på riktigt? Jag tycker Kjell ser ut som nån slags overklig AI-figur. Dessutom har Kjell extremt lång näsa så jag kommer att tänka på Pinocchio. Varje gång han ljög fick han längre näsa.

För alla som lider av shopping-beroende kanske Kjell är den räddande ängeln.

Kjell har som slagord: “No pain – No financial gain”. Det är engelska och betyder “Ingen smärta – Ingen ekonomisk vinning”.

Betyder det att man inte får ut någon ekonomisk vinning av att träna med Kjell?

Eller betyder det att Kjell inge gör någon egen ekonomisk vinning – att han gör detta PT-jobb helt gratis av ideella skäl?

Och hur mycket kostar en helsidesannons i Aftonbladet? Kjell kanske till och med betalar för att få vara din PT?

Rolf Waltersson

Lästips:

You May Also Like