Med anledning av årsdagen ordnade Vänsterpartiet och ABF i Eskilstuna ett möte i ABF:s lokaler där Roja Mahmodi berättade om vad som hänt, om utvecklingen i Iran och kampen mot mullornas förtryck. Foto: Rolf Waltersson.

Ett år efter mordet på Mahsa Amini – Vad har hänt i Iran sedan dess?

Nu är det ett år sedan Mahsa Amini fängslades av den iranska moralpolisen därför att hon burit sin huvudduk, hijab, på ett slarvigt sätt så att lite av håret syntes. Hon misshandlades svårt. Två dagar senare, 16 september, dog Mahsa Amini av sina skador.

Detta var den händelse som utlöste en protestvåg mot mullornas Iran. Inte bara i Iran, utan även runtom i världen, i Sverige och i Eskilstuna. (se lästips)

Med anledning av årsdagen ordnade Vänsterpartiet och ABF i Eskilstuna ett möte i ABF:s lokaler där Roja Mahmodi berättade om vad som hänt, om utvecklingen i Iran och kampen mot mullornas förtryck. Ett förtryck som riktar sig speciellt mot den kurdiska befolkningen men som i princip slår mot alla som protesterar mot regimen och dess politik.

Vad som hänt är att jakten och förföljelsen av kvinnor som bryter mot moralpolisens klädkoder blivit ännu brutalare. Men det hindrar inte kvinnorna att gå ut på gatorna för att protestera, trots att de riskerar sina liv.

Många har fängslats och dödats. Vid demonstrationer har det blivit vanligt att polisen sikar mot ansikten när de skjuter med gummikulor, vilket resulterat i att många nu får ögonskador och blivit blinda.

Men det är inte bara kvinnor och ungdomar som nu öppet protesterar mot regimen. Det förekommer också protester och demonstrationer mot arbetslöshet, låga löner, privatiseringar och diskriminering. Diskriminering på så vis att de som är regimtrogna, oftast perser, får förtur till arbete i ett land där arbetslösheten är enorm.

Den Iranska regeringen riktar in sig speciellt mot kurderna och kurdiska områden i Iran. Det beror på att kurderna är de som genom många års kamp mot förtrycket är mest och bäst organiserade, inte minst genom sina beväpnade försvars- och befrielsestyrkor, Peshmerga.

Därför har nu regeringarna i Iran, Irak och Turkiet haft möten där de ska “samordna” sina aktioner för att kuva, förtrycka, och om möjligt utplåna, alla kurder.

Turkiets despotiske ledare Erdoğan har ju som talesätt “en bra kurd är en död kurd”.

“Alla dörrar är nu stängda”, vilket innebär att det nästan är omöjligt för de som vill att fly från Iran. Det har hänt att en del lyckats ta sig över gränsen till Turkiet. Men de har fångats in av turkisk gränspolis och skickats tillbaka till Iran, berättade Roja.

Roja berättade också att skolundervisningen inom vissa regioner är undermålig, eller helt obefintlig. Ofta är det lärare som frivilligt åtar sig att undervisa barn trots avsaknad av skolor, skolbänkar böcker och annat.

I tält, sittande på marken, gör man så gott man kan för att lära barnen läsa och skriva. Detta trots att Iran egentligen är ett rikt land, inte minst genom sina oljetillgångar. Men, som Roja berättade, har de styrande, mullorna, lagt beslag på stora delar av dessa rikedomar som förts över till deras privata bankkonton i USA och Kanada.

Roja berättade också att det egentligen bara är de styrande mullorna som drivs av religiös fanatism och fundamentalism.

Folk i övrigt, inte minst kurderna, bryr sig inte så mycket om religionen. “De har fått nog av religionen”, som Roja uttryckte det.

Vid mötet i ABF-salen blev det en frågestund där det bland annat togs upp att Ryssland köper drönare från Iran. Drönare som Ryssland använder i kriget mot Ukraina. Därför är Irans mullor och Rysslands Putin nu bästa kompisar.

Nu på lördag, 16 september, blir det demonstrationer och manifestationer med anledning av årsdagen för mordet på Mahsa Amini. Det mord som blev startskottet för den folkliga protestvågen i Iran. Och som förhoppningsvis leder till mullornas fall.

Till exempel:

  • 14.00 på Raoul Wallenbergs torg
  • och 15.00 på Slussen i Stockholm
  • samt 13.00 utanför Smedjan i Luleå.
  • Protester till stöd för Kvinna, Liv, Frihet sker även på Norra Bantorget, Stockholm 16 september kl 14-16. (se affisch nedan)
Protester till stöd för Kvinna, Liv, Frihet sker även på Norra Bantorget, Stockholm 16 september kl 14-16.

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like