Ekonomiskt och miljömässigt vansinne
Eskilstunas kommunala fastighetsbolag har, trots protester från de socialdemokratiska gräsrötterna, sålt ut bostäder och planerar att sälja ännu mer. Orsaken till utförsäljningarna är att dessa utförsäljningar ska ge pengar till de styrandes socialmoderaternas ”politiska visioner”. Kommunens pengar ska nu satsas på skrytprojekt. Ett sådant projekt är satsningen på en egen flygplats i Sveriges flygplatstätaste område. Här kan man tala om högtflygande planer.
Ibland undrar man om det finns någon gräns för politikers hyckleri när det gäller att uttala sig om klimatfrågan, alla tycks numera – utom Donald Trump förstås – inse att utsläppen av växthusgaser kan få ödesdigra konsekvenser för klimatet.
Och att satsa på att bygga ut flyget och anlägga fler flygplatser är nog det dummaste man kan göra ur klimatsynpunkt. Men det är inget man funderar över på de högre politiska nivåerna, varken i kommuner eller hos den låtsas-rödgröna regeringen.
I går, 12 december, träffade statsminister Stefan Löfven och biståndsminister Isabella Lövin världsledare i Paris, för att följa upp det två år gamla klimatavtalet. Som vanligt var alla politiker liksom på alla andra möten överens om att något måste göras. Nya löften och förslag haglar på konferenser och möten och sedan händer ingenting.
Jo, något händer faktiskt, nämligen att utsläppen ökar. Även Sveriges, som faktiskt oftast är bäst i klassen när det gäller klimat, har i år stigande utsläpp. De svenska företagen ökar sina utsläpp, och värst är flyget. SAS, som är företaget med störst ökning av utsläpp i Sverige, ursäktar sig med att utsläppen per passagerare har minskat. Men vad bryr sig klimatet om detta när de totala utsläppen har ökat.
Och i Sverige vill kommunerna bygga fler flygfält och öka flygningarna från dem som redan finns. Eskilstuna är en av dessa. Svenska politiker talar ena stunden om att ”klimatet är en ödesfråga” för att i nästa stund besluta att satsa miljontals kronor på flygplatsutbyggnad.
Enligt Sveriges näringsminister Mikael Damberg (S) handlar det här – uppenbart motsägelsefulla – beteendet, i själva verket om att ”kunna gå och tugga tuggummi på samma gång”. Så sa han nämligen nyligen till journalisten Johanna Alskog, som har skrivit en artikel i tidsskiften Effekt om satsningar på flygplatser. Om Eskilstunas flygplatsplaner skriver hon så här:
”Eskilstuna är ett annat exempel på hur politikerna går och tuggar tuggummi med stor skicklighet. Kommunkoncernen ska vara klimatneutral år 2020, går det att läsa på kommunens hemsida. Samtidigt har den styrande majoriteten bildat ett kommunalt bolag med främsta uppdrag att utveckla kommunens modesta fraktflygplats till en internationell flygplats. År 2023 ska flygplatsen vara uppe i 1,5 miljoner passagerare per år.
Nu är inte de lokala kritikerna i Eskilstuna särskilt oroade över att flygplatsen ska bli verklighet och att kommunen verkligen kommer dithän att man petar in en halv miljard kronor eller mer i projektet. Den första samarbetspartnern gick i konkurs, det finns mycket av önsketänkande i planerna och inte minst: flygplatserna i Stockholm, Västerås och Nyköping går att nå inom en timma. Men, det är många miljoner som ser ut att försvinna längs projektvägen, vilket illustreras väl av att flygplatsbolagets verksamhet ska finansieras genom försäljningen av ett antal kommunala fastigheter.” En flygplats måste man ju ha
De kommuner som har flygplatser slåss för sina flygplatser med hänvisning till att de är livsviktiga för det lokala näringslivet. Men de kommunala flygplatserna i Sverige gör en gemensam förlust på runt 400 miljoner per år.
Enligt Eskilstuna kommun så strävar ”Flygplatsen efter en ekologiskt hållbar samhällsutveckling i samverkan med andra transportslag”. Vackra ord utan förankring i verkligheten.
Denna strävan går stick i stäv med en utbyggnad av flygplatsen. Fina ord om mål, men det räcker inte med ord – man måste handla så att målen överensstämmer med verkligheten.
Eva Berglund och Kristina Larsson skrev en i debattartikel i eFOLKET för en tid sedan:
”Istället för en kostsam flygplatsaffär behöver Eskilstuna Kommun satsa på våra förskolor och skolor, vilka i dagsläget har ett skriande behov av mer utbildad – ja även outbildad personal. Att satsa på barn och ungdom är en god investering för framtiden. Även satsningar inom äldrevården behövs.
Miljöargumenten mot en större flygplats i Kjula väger mycket tungt! Det är sedan länge känt att flygtrafiken är otroligt belastande för miljön. Viktigare än att bygga ut flygplatsen är ur miljösynpunkt att satsa på tågtransporter. Flyget släpper ut 10 gånger så mycket luftföroreningar/km än vad tåget gör.” (Debatt: Skrota planerna på en utbyggnad av Kjula flygplats)
Det går bara att instämma i Eva Berglund och Kristina Larsson kloka ord. Att bygga en flygplats för passagerartrafik i Eskilstuna är inget annat en ett ekonomiskt och miljömässigt vansinne.
Hans Hjälte