Brandröken från Årby har under måndagseftermiddagen setts från stora delar av Eskilstuna…

Moskén i Årby i Eskilstuna står i lågor

Vid lunchtid under måndagen fick Räddningstjänsten larm om en brand i stadsdelen Årby i Eskilstuna. Väl på plats kunde man konstatera att det handlade om Moskén på Årbygatan som stod i lågor (Eskilstuna Stora Moské).

– Det handlar om en fullt utvecklad brand, berättar Angelica Forsberg vid Polisen.

Polisen berättar vidare att platsen har spärrats av och att det är mycket brandrök i området.

– Det är viktigt att inte andas in denna rök och att stänga fönster och dörrar så att röken inte kommer in, säger Polisen.

Huvudbyggnaden går troligtvis inte att rädda

Ingen person ska ha kommit till skada i samband med branden. I nuläget är brandorsaken oklar. Räddningstjänsten är på plats med ett mycket stort antal räddningsfordon. Uppgifter gör gällande att själva huvudbyggnaden troligtvis inte går att rädda. I nuläget hoppas man i stället på att kunna rädda ett par tillbyggnader som tillhör moskén. Branden beskrivs som omfattande och Räddningsarbetet beräknas pågå under många timmar framåt. Samtidigt finns Polisen på plats och förhör vittnen.

“Undvik Årbygatan”

– Undvik om möjligt att färdas på Årbygatan nu under eftermiddagen så att räddningsarbetet kan fortgå utan hinder, vädjar Polisen.

Den röda markeringen på kartan visar Eskilstuna Stora Moské på Årbygatan i stadsdelen Årby i Eskilstuna.

Det är i nuläget oklart varför det började brinna, men jourhavande förundersökningsledare har nu inlett en förundersökning gällande grov mordbrand. Polisen kommer att utreda händelsen för att försöka ta reda på vad som kan ha orsakat branden.

Eskilstuna Stora Moské, Årby.

Eskilstuna Kommun aktiverar POSOM

Med anledning av den kraftiga branden i moskén i Årby, och att det är mycket människor på plats i området, har Eskilstuna Kommun aktiverat POSOM. På plats finns krisstödjare från Kommunens POSOM i området runt moskén, det för att ge stöd och erbjuda samtal till personer på platsen. Stödpersonerna känns igen på sina blå och svarta västar med texten STÖDPERSON, och man får gärna söka upp dem. Det går även att ringa till Kommunens krisstödjare via stödtelefon på telefonnummer 016-7101001.

Förskolebarn evakuerades

I samband med den kraftiga rökutvecklingen som uppstod under måndagseftermiddagen fick barnen och medarbetarna på Prästängens Förskola evakueras till Årbygatans Förskola, och Årbyskolan inrymde sina elever. Berörda vårdnadshavare har under eftermiddagen blivit informerade. Det finns ingen fara för att branden ska sprida sig till någon av skolorna.

You May Also Like