Under lördagen vajar Ukrainas flagga utanför Stadshuset på Fristadstorget i centrala Eskilstuna…

Eskilstuna Kommun flaggar i solidaritet med Ukraina

Med anledning av årsdagen för den ryska invasionen av Ukraina hissas idag lördag 24 februari den ukrainska flaggan framför Stadshuset på Fristadstorget i Eskilstuna.

Den ukrainske ambassadören i Sverige, Andrii Plakhotniuk, ber svenska kommuner och regioner att stödja Ukraina genom att på olika sätt uppmärksamma att det nu i helgen är två år sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion av Ukraina. I brevet från ambassadören, som förmedlats via SKR (Sveriges Kommuner och Regioner), föreslås bland annat hissning av Ukrainas flagga. Genom att skicka in foton och filmer kommer solidaritetshandlingarna sedan att visas i de ukrainska myndigheternas kanaler.

– Som en solidaritetshandling hissar vi idag den ukrainska flaggan vid Stadshuset i Eskilstuna, berättar Kommunfullmäktiges ordförande, Ann-Sofie Wågström (S).

Ann-Sofie Wågström

Under gårdagen hölls också en manifestation för Ukraina i Munktell Science Park med Röda Korset Eskilstuna som huvudarrangör. Kommunstyrelsens vice ordförande, Josefine Helleday (S), medverkade vid manifestationen.

Sverigefinnarnas Dag

Idag lördag firas även Sverigefinnarnas Dag. Sverigefinnar är en av Sveriges nationella minoriteter, och man uppmärksammar dagen genom att hissa den sverigefinska flaggan i över 50 svenska kommuner. Eskilstuna Kommun är en av de kommunerna, vilket innebär att både den ukrainska och den sverigefinska flaggan kommer att vaja utanför Stadshuset i Eskilstuna i helgen.

Den sverigefinska flaggan…

You May Also Like