Christina Nalin arbetar som boendestödjare på Köpmangatans serviceboende LSS inom område funktionshinder på Vård- och omsorgsförvaltningen på Eskilstuna Kommun. Att vara handledare innebär att hon tar ett ansvar att lära ut sina kunskaper till elever/studenter som gör sin arbetsplatsförlagda utbildning (APL) under sin vård- och omsorgsutbildning på gymnasienivå. I höstas blev hon nominerad till Årets handledare 2023 inom vård- och omsorgscollege. När tävlingen avgjordes tog Christian Nalin hem utmärkelsen – Årets handledare 2023.
– Det är ett ärofyllt pris jag tagit hem och jag är glad och stolt över utmärkelsen, säger Christina Nalin.
– Det bästa med att vara handledare är att få träffa så många olika individer, oftast unga personer, där jag många gånger får lära mig något nytt genom dem samt reflektera över mitt arbetssätt när jag lär ut till dem. Att få en elev att känna sig som en i arbetsgruppen och inte “bara” en elev är viktigt för deras möjlighet att växa i rollen och för mig en fantastisk känsla att se dem växa under veckornas gång, berättar Christina Nalin.
– Jag har jobbat som handledare i cirka 15 år. Jag ser utbytet att ta emot elever som en ren “win-win-situation” eftersom vi får nya tankar och idéer samtidigt som eleverna får god erfarenhet och en positiv bild av yrket. När vi tar hand om eleverna säkrar vi också goda framtida kollegor, säger Christina Nalin.
“Handledare har en viktig roll”
Vård och omsorgsförvaltningen tar årligen emot cirka 850 studenter och elever i praktik under olika utbildningar med inriktning mot yrken inom vård och omsorg.
– Våra handledare har en viktig roll och vi behöver stolta och positiva handledare som är pedagogiska och är engagerade i elevernas lärande och utveckling. Vår ambition är att alla studenter vill komma tillbaka och arbeta hos oss igen, säger Anna Melin Lif, HR-chef på Vård- och omsorgsförvaltningen på Eskilstuna Kommun.
Utdrag ur motiveringen till vinsten:
Christina visar god professionalitet, inspirerande attityd och förmåga att uttrycka stolthet över sitt jobb. Hon betonar vikten av inkludering, ansvar och att alltid sträva efter personlig utveckling. Hennes positiva syn och mångsidiga synsätt lyser igenom i allt hon gör. Genom att dela sina egna erfarenheter skapar Christina en trygg och reflekterande miljö där eleverna ses som värdefulla resurser och framtida kollegor.”
Fakta om Vård och omsorgscollege
Vård och omsorgscollege är ett branschråd där utbildare, arbetsgivare och fackliga parter samverkar med målet om en bra hållbar kompetensförsörjning med utbildningar som håller hög kvalité och matchar arbetsgivarnas behov. Varje år utser Vård och omsorgscollege årets handledare i Sörmland, och den som utnämns går vidare till uttagningen till Årets handledare nationellt.