När man är koncentrerad. Foto. Rolf Waltersson.

En osalig blandning

Vintern närmar sig och det är dags att förbereda bilen för bistrare tider.
Idag inhandlade jag spolarvätska. Nödvändigt för att inte vattnet till vindrutespolningen ska frysa när temperaturen kryper under noll.

Jag har för vana att alltid köpa koncentrerad spolarvätska för att sedan spä ut med vatten till önskad styrka och smak.
Ner till minus 8 grader ska blandningen vara 1/4 – vilket är ganska lagom på våra breddgrader. Inte ofta det blir mycket kallare än så.

Vid bensinmacken hade de bullat upp bredvid butiksingången med flera pallar spolarvätska. Likaså alldeles innanför dörren. Där stod dunkarna med spolarvätska inom bekvämt räckhåll.

Färdigblandat

Det anmärkningsvärda är att denna uppdukade och välexponerade spolarvätska är “Färdigblandad”. Den är färdigblandad för temperaturer ner till minus 18 grader, vilket betyder en blandning på 1/2.

Längre in i butiken hittade jag dock, mera undanskymt, koncentrerad spolarvätska.

För det första:

Den färdigblandade klarar minus 18 grader, vilket är onödigt stark koncentration på våra breddgrader och de varma vintrar som numera är vanliga.

På den koncentrerade spolarvätskan skriver man till och med: “Blanda alltid efter doseringstabellen för bästa effekt”.

Att köpa färdigblandat innebär alltså att spolarvätskan är onödigt koncentrerad. Man luras att förbruka mer spolarvätska än vad som är nödvändigt.

För det andra:

Att sälja spolarvätska som är utblandad med vatten innebär att man helt i onödan fraktar en massa vatten på långtradare och lastbilar land och rike runt. Två tredjedelar av innehållet i den färdigblandade spolarvätskan består av vatten. Hur smart är det ur miljö och trafiksäkerhetssynpunkt?

Som “tecken i tiden” är detta något att tänka på. Det sägs att vi ska undvika en massa onödiga transporter av miljöskäl och en massa andra skäl.

Samtidigt får vi en “utveckling” där en massa vatten körs land och rike runt – helt i onödan.

Ser man till totalen är det nog en väldig massa vatten som fraktas kors och tvärs i landet på en väldig massa långtradare och lastbilar.

Rolf Waltersson

Blanda själv. Foto. Rolf Waltersson.

You May Also Like