En fantastisk blueshistoria!

”Onsdag 8 mars 10.00-11.00 Scenkonst Sörmland underhåller med programmet ”En resa genom Blueshistorien” på mötesplatsen för seniorer i Nyfors” stod det i ett informationsblad som en av eFOLKETs reportrar fick i händerna. Platsen visade sej vara Underhund i Nyfors.

Det var bara att sätta sej på cykeln och trampa dit, ämnet var ju minst sagt intressant.

Och reporterns humör blev inte sämre när han klev in på Underhund och upptäcker att det är Clas Yngström som ska stå för lotsningen genom blueshistorien. För många känd som Sveriges kanske bäste uttolkare av Jimmie Hendrix, men också en bluesgitarrist med många andra bluesstilar på sin repertoar. Men han var inte ensam denna onsdag på Underhund. Malin Foxdal, hyllad sångerska inom såväl svensk folkmusik som blues stod för sång och komp på oktavmandolin. Foxdal var en ny bekantskap för eFOLKETs reporter men en som man hoppas få höra mer av.

Clas och Malin tog sats från 30-talets amerikanska sydstater med Robert Johnssons ”Sweet home Chicago”. En låt som speglade de svarta lantarbetarna längtan bort från usla levnadsvillkor och bedövande rasism i sydstaterna. Yngström lät mellansnacken bli en perfekt blandning av social historia och anekdoter om de artister vars sånger han och Malin framförde.

Bessie Smiths ”Nobody knows you when you are down and out” framfördes av Malin Foxdal på ett personligt och gripande sätt. Liksom när hon sjöng Paul Desmonds ”Take Five” med svensk text av Beppe Wolgers (”I New York”) som blivit en av Monica Zetterlunds mest hyllade sånger.

Andra nummer som presenterades under denna ”bluesresa” var Bo Diddleys ”You cant judge a book” och Muddy Waters ”I got my mojo working” och Jimmy Reeds ”Rain in my heart”. Framförd på svenska!

Clas kunde till exempel informera oss om att Bo Diddley tagit sitt namn efter instrumentet ”diddley bow”. En sträng fäst mellan två spikar och där melodin formas genom förandet av en flaska fram och tillbaka. Folkbildning!!

Som extranummer önskades av en röst från publiken ”något av Dan Andersson” varvid Malin gjorde en fantastisk version av en låt som undertecknad inte uppfattade titeln på.

Den som missade detta tillfälle att se och höra Yngström-Foxdal får en andra chans!

Paret uppträder onsdagen 15 mars på Scenkonst Sörmland, John Engelaus gata 3 i Eskilstuna (Munktellområdet, sista byggnaden längst åt norr, en f.d. verkstad i vilken eFOLKETs reporter en gång stått och svarvat).

Peter Widén

You May Also Like