Foto: Skica-czech / pixabay

“De välbärgades knarkande göder gängkriminaliteten” – Men det får man väl inte säga i det här jävla landet

Det blev ett hiskeligt liv när statsminister Stefan Löfven för ett par år sedan gick ut och sa att de rikas partyknarkande göder gängkriminaliteten:

Vi vet att den största konsumtionen har vi i de välbärgade områdena. Djursholm, Danderyd – där har du den största konsumtionen.  Brottsligheten och skjutningarna sker i andra områden. Alla som använder narkotika måste själva tänka på att de bidrar till det här. Det skulle inte förvåna mig om du har en massa djursholmsbor som pekar finger åt de här områdena där det sker skjutningar och säger ”oj, vad hemskt det är”. De är med och bidrar till detta genom narkotikakonsumtionen.

Löfven citerades i både Expressen och DN 2019-08-13.

Han fick omedelbart mothugg av Moderaterna i Danderyd:

Jag tycker det är ett magstarkt och häpnadsväckande uttalande av en statsminister att skylla gängskjutningar och kriminalitet i Malmö och på andra platser på Danderydsborna, när det egentligen handlar om att flytta fokus från statsministerns eget misslyckande, säger Hanna Bocander (M), kommunalråd i Danderyd, till SVT Nyheter 2019-08-14.

Men hur ser det ut med “partyknarkandet” i de mer välbärgade områdena, till exempel Danderyd?

Ectasy och kokain är väldigt vanligt här, är rubriken på ett inslag på SVT Nyheter när man frågar några tonåringar i Danderyd.

Narkotika är vardag för tonåringar i Danderyd. Eleverna beskriver hur droger används öppet på hemmafester och att polisen aldrig kommer och stör… Samtliga tonåringar vi träffar i korridorerna på Danderyds gymnasium har sett tunga droger användas på hemmafester det senaste året. Det är mer regel än undantag, berättar de för SVT Nyheter.

Det är lika lätt att få tag på narkotika som smuggelsprit, säger en av eleverna

Ecstacy har varit väldigt vanligt. Men det har utvecklats mot tyngre droger som kokain och amfetamin, säger en annan elev.

Det vanligaste är att man har en langare som fixar drogerna. Man bara ringer eller skickar sms. Det är jättelätt. Det är en statusgrej att kunna fixa narkotika. Det ses som lite coolt, berättar en elev.

Festandet och partyknarkandet sker i villorna när föräldrarna är bortresta.

Även på skolan i Danderyd är man medveten om att droger förekommer bland ungdomarna.

Det märks att det är lätt att få tag på narkotika bland skolans elever, och det har ökat, Vi vet att det göms droger i elevskåpen ibland. Det är svårt när en elev är myndig, då kan vi inte ta hjälp av föräldrarna. Då får man ju hoppas att eleven själv förstår att det är ett problem, säger Mia Ullman, lärare på Danderyds gymnasium.

Själv tycker jag det är lite mesigt av skolan att inte ingripa när man misstänker att det förvaras narkotika i elevskåpen. Vill man inte “stöta sig” med föräldrarna?

Danderyd är värst enligt BRÅ.

Ungdomarnas berättelser stämmer med Brottsförebyggande rådets rapport i mars 2018. Där står att Danderyd är den kommun där det är lättast för ungdomarna att få tag på narkotika. Det är också den kommun där flest ungdomar öppet anger att de provat på droger.

Ungdomar i Stockholms rikaste stadsdelar misstänks mer sällan för narkotikabruk än ungdomar i områden med lägre medelinkomst, visar en analys från BRÅ.

“De stadsdelar som sticker ut i anlysen är Bromma, Kungdholmen och Norrmalm… Men framför allt Danderyd där 20 procent av pojkarna uppger att använt narkotika den senaste månaden”, skriver BRÅ.

Stockholmarna köper droger för 30 miljoner i veckan, skriver SVT Nyheter 2020-02-07. Och vidare:

Stockholmarna röker nästan 1,8 miljoner doser cannabis, snortar 33 670 linor kokain och tar över 451 000 doser amfetamin på en vecka. Det visar unika siffror framtagna av Veckans brott, som drogtestat staden via avloppsvattnet under en oktobervecka 2019. Bara den veckan togs droger för nästan 31 miljoner kronor i det testade området… Det statliga forskningsinstitutet RISE (Research Institutes of Sweden, som bland annat håller på med industriforskning. Min anmärkning) analyserade halterna av drogrester i avloppsvattnet som varje dag spolades ner av de 850 000 människor som bor i området.

Testresultatet visade att cannabis är den absolut vanligaste drogen. Cannabis är också ”basinkomsten” för de kriminella gängens narkotikaförsäljning.

Vid mätningar och analys av avloppsvattnet i Stockholm var halten cannabis överlägset högst både mätt i mängd och i pengar.

I inslaget från SVT Nyheter ”Undersökning visar: Stockholmare köper droger för 30 miljoner i veckan

Där finns även en kort filmsnutt på 2 minuter där man frågar ”folk på stan” om det är lätt att få tag på narkotika.

På slutet säger en av de intervjuade:

Det är inte som förr då det var pinsamt att vara pundare, att knarka – nu är man mera festare.

Kanske det ligger en hel del sanning i Stefan Löfvens ord, att de välbärgades partyknarkande göder gängkriminaliteten.

Partyknarkarna håller igång gängkrigen. Avfotograferat från dataskärmen

Och Moderaterna i Danderyd slår ifrån sig allt ansvar och låtsas som att det inte finns något samband mellan narkotikaförsäljning och narkotikakonsumtion. Eller så begriper man inte detta samband.

Utan kunder finns det ju inga försäljare.

Och att det finns kunder i Danderyd kan det knappast råda något tvivel om utifrån både forskningsresultat och vad ungdomarna i Danderyd själva berättar.

Så här ser det nog ut i hela Sverige – att partyknarkandet i välbeställda områden är en del av gängkriminalitetens födkrok. Kanske till och med en stor del.

Men det får man väl inte säga i det här jävla landet där man målar upp bilden av att de välbärgade är de ärliga och hederliga medborgarna, och att ”buset” bara finns på samhällets botten.

Rolf Waltersson

PS En skillnad mellan de välbeställda partyknarkarna och de som hamnat i “knarkträsket” är dock att partyknarkarna inte behöver begå brott för att finansiera sitt knarkande, medan många som fastnat i träsket både säljer narkotika och begår andra brott för att finansiera sitt missbruk.

You May Also Like