Smittan har nu lokaliserats till en gård belägen i Småland…

Efter larm om salmonella – 165.000 värphöns ska avlivas

Under tisdagen gick Coop ut med meddelandet att man nu återkallar flera olika förpackningar med ägg. Anledningen är att varorna kan innehålla salmonella (se tidigare artikel). Nu meddelar Axfood att även de återkallar ägg efter salmonellalarmet. Samtidigt kommer nu uppgifter om att 165.000 värphöns ska avlivas.

Smittan har nu lokaliserats till en och samma gård. Gården ligger utanför Mönsterås i Småland och 165.000 friska värphöns ska nu avlivas.

Axfood återkallar ägg

De ägg som nu återkallas av Axfood är av märket Garant ägg, frigående inomhus XL, 6-pack, med bäst före datum 2023-01-26.

Garant ägg, 6-pack

Leverantören av äggen har vid en rutinkontroll upptäckt salmonella i stallmiljön i ett av de stall där äggen har värpts. Den återkallade produkten har i begränsad omfattning sålts i flera av Axfoods butiker, bland annat i Willys butiker, men är nu stoppad.

“Mycket allvarligt”

– Vi ser mycket allvarligt på händelsen och utreder med leverantören hur detta har kunnat ske, säger Axfoods kvalitetschef, Susanna Wadegård.

Axfood beklagar det inträffade och uppmanar alla konsumenter som köpt den aktuella varan att i första hand återlämna den till butiken där den är köpt för ersättning.

165.000 värphöns ska avlivas

Salmonellasmittan ska ha upptäckts den 27 december, och den aktuella gården i Småland är nu avspärrad. Det är Jordbruksverket som nu fattat beslut om avlivning av de 165.000 värphönsen.

Läs också:

You May Also Like