Hit deporteras Afghanska ungdomar – Det är i Kabul som de senaste massakrerna med bombattentat ägt rum - Säkerhetsstyrkor står bredvid en krater orsakad av måndagens självmordsbomattack i Kabul, Afghanistan, tisdag 3 september 2019.. Foto: Skärmklipp från time.com - Rahmat Gul—AP.

eFOLKET kräver: Stoppa deportationerna till Afghanistan omedelbart!

Brittiska BBC har genomfört en kartläggning av våldet i Afghanistan. Man fann att under Augusti månad dödades i snitt 74 människor varje dag. Det är mer än i Syrien och Jemen.

Till detta Afghanistan deporterar Sverige i dag ungdomar. Bara för några dagar sedan sattes 50 ungdomar på ett plan och skickades till Kabul. Det är i Kabul som de senaste massakrerna med bombattentat ägt rum. Vi talar om ungdomar som i många fall har mycket liten relation till Afghanistan. Många är uppväxta i Iran och andra länder Många har inga släktingar eller kontakter i Afghanistan. Andra har flytt Afghanistan för att de levt under hot. I egenskap av att vara Shiamuslimer eller tillhöra någon etnisk utsatt grupp, motsatt sej talibanerna eller andra orsaker.

Massdeportationen skedde tisdagen den 10 september. De fördes då från Migrationsverkets förvaring i Märsta där de var inlåsta. Under söndagsnatten den 8 september lyckades 12 av ungdomarna i desperation ta sig ut genom att slå sönder ett fönster. De flydde ut i skogarna och jagades med helikopter och hundar. Dagen efter hade sex stycken fångats och återförts till förvaret i Märsta och deporterades sedan på tisdagen.

Framtida historiker kommer att skriva om detta mörka kapitel i Sveriges historia. Det kommer att jämföras med hur svenska myndigheter motsatte sej judisk immigration när judar flydde Hitler-Tyskland.

Det handlar om 17 000 ungdomar, många utbildade, många med stor motivation för att studera och bygga ett liv i Sverige. Många av dem som trots allt fått uppehållstillstånd klarar sej mycket bra. Allt pekar på att dessa afghanska ungdomar är en möjlighet för Sverige.

Kostnaden för asylprocessen (förvar, advokater, förhör etc.), att jaga dom, låsa in dom och deportera dom är mycket hög. En fullständigt onödig kostnad när man inser att dessa ungdomar skulle kunna studera och arbeta. Och alltihop innebär ett stort lidande för ungdomarna.

Varför sker då detta vansinne? Allt har sin grund i omsvängningen i den svenska immigrationspolitiken Från Stefans Löfvens “Sverige bygger inga murar” till samma Löfvens kapitulation för de främlingsfientliga högerkrafterna. SD kan vara nöjt. Den socialdemokratiska ledningen och borgarpartierna stryker SD-väljarna medhårs. I Eskilstuna är det ju mer än tydligt.

Vi på eFOLKET kräver ett omedelbart stopp för deportationerna. De utgör ett brott mot mänskliga rättigheter. Våldssituationen i Afghanistan är extrem. Det råder krig! Ungdomarna är en tillgång för det svenska samhället, en tillgång som kastas bort för att blidka de främlingsfientliga krafterna. Ungdomarna offras i ett cyniskt spel.

Därför kräver vi också amnesti för alla de afghanska ungdomarna som fortfarande befinner sej i Sverige. Ge dom uppehållstillstånd kollektivt!

Ledarredaktionen

You May Also Like