Foto: Jorono / Pixabay.

Ecuadors höger klamrar sig kvar vid makten – Allt tyder på omfattande röstfusk

Ecuadors sittande president Daniel Noboa har utropat sig till överlägsen segrare mot vänsterns Luisa González i söndagens presidentval. Högerns och överklassens Noboa ska enligt det tillkännagivna valresultatet ha vunnit med 56 procent av rösterna.

Det är ett mycket överraskande resultat. I första valomgången, med ett dussintal kandidater, var det i stort sett jämt skägg mellan Noboa och Gonzalez. Efter det anslöt sig ursprungsbefolkningens organisation, som kom trea, till vänstern.

Opinionsundersökningarna innan valet och vallokalsundersökningarna talade för vänsterseger. Här redovisades 53,75 procent till Luisa González och 44,30 Noboa.

Det tillkännagivna valresultaten hamnade på något helt annat! Enligt dem ökade inte Luisa González antalet röster från första valomgången! Det trots att viktiga kandidater och partier ställt sig bakom henne. Noboa fick alltså  56 procent och vänsterns González 44. Svårförklarat liksom mycket annat i denna process.

Vänsterns kandidat Luisa González. Foto: Prensa Latina

Efter tio års framgångsrikt vänsterstyre med president Rafael Correa genomförde högern en kupp 2017. Correa tvingades i landsflykt och vicepresident Jorge Glas fängslades. Han lyckades få politisk asyl på Mexikos ambassad. I strid med internationell rätt stormades ambassaden av ecuadorianska styrkor och Glas greps ånyo.

Det har varit åtta år av nyliberal katastrof för landet. Fattigdomen och kriminaliteten har formligen exploderat. Ecuador är nu Latinamerikas farligaste land. Hälsovården brakade samman under pandemin, då liken lämnades kvar på gatan.

Men Ecuador är för viktigt för USA för att Imperiet ska tillåta det att få ett vänsterstyre. Noboa – som innehar både ecuadorianskt och US-amerikanskt medborgarskap – har, i strid med landets författning, godkänt att USA ska upprätta en militärbas på Galapagosöarna (!).

Och de oroande tecknen hopade sig inför valet. För några dagar sedan utfärdade Noboa undantagstillstånd, utegångsförbud och beordrade ut militär på gatorna. Han har tagit in Eric Prince, det ökända Blackwaters tidigare chef, för sin säkerhet och för att driva hans valkampanj.

Den stenrike banankungen, Ecuadors president Daniel Noboa. Här med en av sina uppbackare, Samantha Power från USAID. Foto: Creative Commons

Undantagstillståndet upphäver konstitutionella rättigheter som rörelsefrihet, mötesfrihet och hemmets okränkbarhet, och ger de väpnade styrkorna befogenhet att agera som en ”ordningsapparat” under valdagen. ”Det är inte för säkerheten, det är en valkontrolloperation”, sade oppositionen och anklagade Noboa för att använda de väpnade styrkorna för att skrämma väljare i oppositionens starka fästen.

Kritik mot valmyndigheten CNE har kommit från en utsänd EU-delegat som anklagade Noboa för att “ändra reglerna efter halva tiden och tillfredsställa en sida”.

Bland de många manipulationerna flyttade CNE 24 vallokaler på grund av “regn”. Stängningen av vallokalerna är ett beslut som betecknades som godtyckligt av Confederation of Indigenous Nationalities (CONAIE). Leonidas Iza, dess ordförande, varnade för att detta kommer att skapa förvirring och utesluta väljare på landsbygden. [CONAIE är ursprungsfolkens organisation som slöt upp bakom González i andra omgången].

Valmyndigheten upphävde 30 000 röster från ecuadorianer i Venezuela med hänvisning till “logistiska problem”. Det gällde röster från ett land där stödet för Medborgarrevolutionen är starkt.

Revolución Ciudadana/ Medborgarrevolutionen fördömde inför valet operationer som samordnats av Noboa-regeringen för att lägga ut falska valregister. González uppgav att källor inom polisen och de väpnade styrkorna har bekräftat skapandet av falska röster i olika regioner i landet.

Diego Borja, tidigare minister och Luisa Gonzalez vicepresidentkandidat, hör till de många som ifrågasätter valet.

När undantagstillstånd används för att kontrollera val, förfölja motståndare och tysta valdomaren finns det ingen demokrati. Ecuador styrs av en auktoritär regim förklädd till laglighet”.

Han pekar också på att:

Elva opinionsundersökningar, inklusive regeringens egen, tillskrev oss segern. Ingen av dem visade på den [stora] skillnad som CNE nu hävdar. I provinser med en stark ursprungsbefolkningsnärvaro, där vi förväntade oss att öka rösterna, minskade siffran! Det är omöjligt att elva opinionsundersökningar kan vara felaktiga”.

Han riktade också kritik mot den snabba rösträkningen och ifrågasatte:

Hur är det trovärdigt att inte ens en enda röst tillkom i vissa regioner? Siffrorna är osammanhängande. Detta är inte ett misstag, det är ett skandalöst bedrägeri.”

Borjas framhöll det stora antalet felaktigheter som internationella observatörer registrerat.

Det är inte normalt att CNE [valmyndigheten] i en demokrati tillåter ett sådant antal överträdelser. Varför agerade den inte? För att den står i maktens tjänst”.

Det mesta talade för en vänsterseger, inte minst det breda stödet från grupper som tidigare inte ställt sig bakom Medborgarrevolutionen och nu gjorde just det. Bland dessa fanns ”ursprungsbefolkningar, den traditionella vänstern och till och med grupper inom högern anslöt sig till oss. För första gången på flera år fanns det hopp om försoning. Men valbedrägeriet förstör denna enighet.”

Luisa González hävdar valfusk och kräver en omräkning av rösterna:

Medborgarrevolutionen har alltid erkänt nederlag när opinionsundersökningarna har visat det [men] idag erkänner vi inte resultaten”.

Hon pekade också på att alla opinionsundersökningar hade gett henne segern.

“Detta är en diktatur och detta är det mest gigantiska valfusk som vi ecuadorianer bevittnat” är Luisa González’ slutsats..

Zoltan Tiroler

Läs också:

AVGÖRANDE I ECUADOR

Redan innan valet har Gonzalez kritiserat presidenten för att inte ha begärt ledigt från nationalförsamlingen för att driva sin kampanj, som lagen föreskriver. Han har använt statliga medel för att bedriva kampanj.

Dagen innan anklagade parlamentet och den lagstiftande församlingen Revolución Ciudadana Noboa för att ha brutit mot de grundläggande garantierna genom att utfärda undantagstillstånd utan force majeure och införa det i provinser där rösterna inte föll ut till hans fördel. Tidigare hade Noboa beslutat att stänga gränserna för att hindra internationella observatörer från att komma in i landet. Inte i något fall uttalade sig valdomaren – CNE – mot dessa och andra oegentligheter.

Efter vallokalernas stängning i söndags, anmälde den tidigare presidentkandidaten för Revolución Ciudadana, Andrés Arauz, att CNE laddar upp röstningsrapporter utan underskrifter, något som de måste göra enligt artikel 127 i demokratilagen för att validera resultaten. Arauz publicerade bilder på sex vallokalsrapporter som saknade de gemensamma underskrifterna från ordföranden och sekreteraren i vallokalerna

Arauz själv förlorade det förra presidentvalet, då med mycket knapp majoritet. Denna gång tog högern inga risker, utan drämde till med en rejäl påstått stor valvinst.  Vänsterns kandidat Luisa González. Foto: Prensa Latina

Också tidigare president Rafael Correa är kritisk: ” ”Alla vet att de här resultaten är omöjliga. Vi fick samma 44% som i den första omgången. Dessa maffiosi skulle ha kunnat försöka göra fusket lite mer trovärdigt.”

Zoltan Tiroler 250414,
från flera källor, huvudsakligen TeleSur

You May Also Like