Ursprungsbefolkning. Ecuador. Foto Wikimedia.

Ecuador: Knarkmaffian, högern och USA bakom ännu ett politiskt mord?

  • Cubadebate 230809. Översättare: Zoltan Tiroler.

Ecuadors president Guillermo Lasso, inrikesminister Juan Zapata och kampanjmedarbetare bekräftade på onsdagen mordet på presidentkandidaten Fernando Villavicencio, som sköts av attentatsmän när han deltog i ett politiskt möte i Quito. Tidningen El Tiempo publicerade att Villavicencio, från Movimiento Construye Ecuador, dog efter att ha blivit skjuten flera gånger när han lämnade ett kampanjevenemang i den ecuadorianska huvudstaden.

Fernando Villavicencio var en av kandidaterna i valet den 20 augusti.

Attacken inträffade efter kl. 18.00, när presidentkandidaten steg in i sin bil eskorterad av livvakter efter mötet. Skott hörs och kaos och panik kan ses bland de närvarande. Ecuadorianska medier har rapporterat att så många som åtta personer kan ha skadats i attacken, även om det inte finns någon officiell rapport.

Kort efter mordet meddelade president Lasso att säkerhetskabinettet skulle sammanträda.

Den organiserade brottsligheten har gått för långt, men lagens fulla tyngd kommer att drabba dem, sade Lasso.

[Vänster]Kandidaten Luisa González, från Movimiento Revolución Ciudadana, som är favorit i opinionsundersökningarna, fördömde mordet och avbröt sitt kampanjmöte norr om Quito.

Det är med indignation som jag tar emot de fruktansvärda nyheterna om attacken som orsakade Fernando Villavicencios död, detta gör oss alla ledsna, min solidaritet omfattar hans familj och medkandidater. Denna avskyvärda handling kommer inte att gå ostraffad!”

Cubadebate 230809 (ZT)

Wikipedia: Fernando Alcibiades Villavicencio Valencia, född 11 oktober 1963, död 9 augusti 2023, var en ecuadoriansk politiker och journalist som var en av åtta presidentkandidater i landets presidentval 2023. Innan Villavicencio blev politiker var han journalist. 2021 valdes han in i Ecuadors parlament. Han utmärkte sig som motståndare mot korruption. 9 augusti 2023 mördades han under en valkampanj i huvudstaden Quito.

ZT: Villavicencio var inte vänsterns kandidat, utan det är Luisa Gonzáles som också leder i opinionsundersökningarna med nästan 30 procent, före tvåan högerns, Otto Sonnenholzner på knappt 13 procent. Den förstnämnda är knuten till landets förre, framgångsrike och progressive president Rafael Correa. Denne befinner sig i landsflykt i Belgien, efter att hans vice-president Lenin Moreno valdes till president och sedan vände sig mot Correa och dennes vänsterpolitik. Landet tog en kraftig gir åt höger under Moreno, som efterträddes av Guillermo Lasso. Sonnenholzner är knuten till Moreno. Den nu mördade Villavicencio låg fyra i opinionsundersökningarna inför valet med knappt 10 procent.

Efter tio framgångsrika år med Rafael Correa har Ecuador under de två högerregimerna med Lenin Moreno och Guillermo Lasso gått från kris till kris. Coronapandemin var en katastrof för landet då sjuka dog och lämnades på gatorna. Under Lasso har våldet eskalerat och mordfallen med 245 procent mellan 2020 och 2022. Presidentval hålls den 20:e augusti. Ifall ingen kandidat får mer än 50 procent, alternativt har ett försprång på mer än 10 procent till nästa, blir det en andra valomgång mellan de två som fått flest röster.

Läser man kommentarer på nätet så anklagas i stor utsträckning Ecuadors högerregering, knarkmaffian och USA som skyldiga till mordet.

Zoltan Tiroler

Texterna har tidigare varit publicerade på Svensk-Kubanska Föreningens hemsida.

You May Also Like